Šok u Severnoj Koreji: Stranka Kim Džong Una osvojila samo 99,91 odsto glasova na izborima

Iako su svi pomislili da su svi listići završili u zelenoj kutiji, to se ipak nije desilo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube/ National Geographic

Zemlja se zvanično zove Demokratska Narodna Republika Koreja, što podrazumeva da se u njoj održavaju izbori. I održali su se u nedelju, pa je tako KCNA, novinska agencija te zemlje, objavila da je Kim Džong Un, glavni sekretar Radničke partije glasao na regionalnim, gradskim i okružnim izborima.

Agencija je, kako je to običaj, izvestila da je u pratnji lidera bila i njegova sestra Kim Jo Džong.

Kada je drug Kim Džong Un stigao do glasačke kabine, radnici kompleksa, uzbuđeni što ga vide na svom radnom mestu, stali su da burno kliču: “Hura!”.

Razumljivo da na listiću nema drugih imena jer bi to moglo da “zbuni” biračko telo. Ali, da bi se očuvalo temeljno demokratsko pravo, postoje dve kutije, u zelenu listiće ubacuju oni koji se slažu s imenima na njima, a u crvenu idu listići onih koji se protive.

Iako su svi pomislili da su svi listići završili u zelenoj kutiji, to se ipak nije desilo.

KCNA je u ponedeljak objavila da su izbori uspešno održani i da je glasalo 99,63 odsto biračkog tela. Prema tumačenju agencije nisu glasali oni koji su na međunarodnoj “turneji” ili rade na okeanima.

Agencija Rojters podsetila je da je pre pet godina manje njih bilo na “turnejama” i okeanu, pa je tada glasalo 99,98 odsto birača.

Na osnovu objavljenih rezultata 99,91 odsto izašlih na regionalne izbore listiće je ubacilo u zelenu kutiju potvrđujući tako partijski odabir kandidata. KCNA naglašava da je 0,09 odsto glasalo protiv, dakle ubacilo listiće u crvenu kutiju.

Kad je reč o gradskim i okružnim izborima, partijski odbor potvrdio je da je za bilo 99,87 odsto, a protiv je bilo 0,13 odsto birača.Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar