Počinje testiranje osnovaca i srednjoškolaca za profesionalnu orijentaciju

Najbitnije je interesovanje na vreme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje testiranje za profesionalnu orijentaciju koje će, pored starijih srednjoškolaca, moći da pohađaju i učenici osnovnih škola u Srbiji.

Najbitnije je interesovanje na vreme

Preporuka Tanje Božić, u izjavi za Tanjug, je da bi najbolje bilo da učenici srednje škole testiranje obave što pre, kako bi se bolje pripremili za prijemne ispite na odgovarajućim fakultetima, dok osnovci imaju više vremena, budući da maturski ispit polažu u osnovnim školama.

U okviru “profesionalne orijentacije”, Nacionalna služba zapošljavanja predvidela je testove sposobnosti, ličnosti, interesovanja a nisu izostali ni psihološki testovi. Ova opcija, kako kaže Božić, može najviše da pomogne mladima koji imaju više opcija, nisu ostvarili veliki broj bodova, imaju poteškoće sa učenjem ili, pak, nemaju predstavu o tome koju bi obrazovnu ustanovu dalje pohađali.

Nakon obavljenog testiranja sledi savetodavni razgovor, koji bi trebao da pomogne mladima u samostalnom donošenju odluke za dalji tok obrazovanja.

Do kontakata psihologa i karijernih savetnika, građani mogu doći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar