Suspenzija učenika, ocenjivanje vladanja – Novine u srpskom obrazovanju

Ovakav vid kažnjavanja prvi put će se naći u obrazovanom sistemu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Taken

Prvi put u srpskom obrazovanju, po dopunjenom zakonu, učenik će moći da bude suspendovan na pet dana. Vladanje će se ocenjivati od drugog razreda, a najstrože će se kažnjavati ugrožavanje bezbednosti. Ima još novina, ali u školama nisu sigurni kako će ih primenjivati.

Suspenzija đaka na pet dana u slučaju teže povrede obaveza, jedna je od novih mera koja bi trebalo da važi za osnovce i srednjoškolce od drugog polugodišta.

“Može da se desi da bude i mač sa dve oštrice,jer se postavlja pitanje kada dete udaljimo sa nastave, a kod kuće nema roditeljski nadzor ko se o njemu stara. Bez obzira što je definisano tim novim izmenama, da je to dete koje je udaljeno s nastave u obavezi da se informiše o nastavnom procesu, a škola se obavezuje da mu dostavlja materijal i sve ono što se u školi radi”, kaže direktorka Osnovne škole “Dragojlo Dudić“ Danijela Pavić.

Suspenzija-poslednja opomena učeniku

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da ona ima smisla, da je to zapravo jedna poslednja opomena učenika, pogotovo kada je reč o srednjim školama, da nakon toga bi moglo uslediti i isključenje.

“Kako je objašnjeno,suspenzija bi se primenjivala samo za najteže povrede – kao što su neke tuče, fizičke ozlede, ozbiljnije psihičko nasilje”, navodi Markov.

Ovakav vid kažnjavanja prvi put će se naći u obrazovanom sistemu. Prosvetari kažu da je mera dobra, jer će dati mogućnost učeniku da razmisli o svojim postupcima.

Ocene iz vladanja od drugog razreda

Prvi put ocene iz vladanja bi mogli da imaju i učenici drugog razreda.

“Do sada se vladanje ocenjivalo od šestog razreda brojčano i ta ocena je ulazila u opšti uspeh. Smatram da je to potrebna mera, ali je to nekako više mera intervencije, nego prevencije”, kaže Pavićeva.

Još jedna od mera jeste da učenik protiv kog se vodi vaspitno-disciplinski postupak neće moći da pređe iz jedne škole u drugu.Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar