Sve veći broj pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom: Evo šta treba da uradite da ne izgubite svest

Dvostruko je veći broj pacijenta koji su doživeli infarkt.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: www.freepik.com/ snowing

U poslednje vreme sve se više povećalo broj pacijenata sa moždanim udarom i infarktom. Mnogi tvrde da je ovo vreme “krivo” i da je mnogim ljudima povišen pritisak.

Kako da se nosimo sa svakodnevnim promenama temerature i kako da sačuvamo zdravlje, otkrio je prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra UKCS.

Posebno u poslednjih nekoliko dana lekari Urgentnog centra imaju povećan broj pregleda, što znači da imaju dvostruko više pacijenata koji su doživeli infarkt.

– Naime, mi smo preko vikenda imali preko 300 pregleda samo u kardiološkoj ambulanti, od čega je bilo oko 180 pregleda kardioloških bolesnika, a čitav Urgentni centar je imao preko hiljadu pregleda, što je za 50 odsto više nego inače – naglasio je profesor.

Pacijenta koji su hronični kardiovaskularni bolesnici, dolazi do povećane dinamike krvnih sudova, što dovodi do promena krvnog pritiska. Međutim, profesor je napomenuo da je u ovom periodu bilo i dosta novih bolesnika, ali da su dominirali hronični bolesnici.

– Kod pacijenata koji se žale na bol u grudima, već možemo pretpostaviti da se radi ili o angini pektoris koja nije stabilna ili o akutnom infarktu miokarda. Međutim, dosta pacijenata se žali na česte nesvestice i na preskakanje srca. Nesvestica može da bude znak i povećanja i sniženja krvnog pritiska, ali može i drugih bolesti, naravno – dodao je kardiolog.

Kada su takve situcije, najbolje je prvo izmeriti pritisak, te uzeti bar dve čaše vode jer će nam to pomoći da ne izgubimo svest.

U svakom slučaju, profesor savetuje da nastojimo da se što manje izlažemo promenama spoljašnje sredine.

– Pridražavajte se redovne terapije, ne smanjujte na svoju ruku, nemojte pretirano soliti, unosite što više tečnosti. Znači, sve ono što važi i za letnje vreme, važi i za jesenje, ali sad imamo jesen, odnosno imamo leto i zimu koji se smenjuju svakog dana – savetovao je prof. dr Predrag Mitrović.Izvor: Republika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar