Ove greške u vožnji SVI pravimo, a značajno utiču na vek trajanja automobila

Odmah ih ispravite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / Jan-Marco Gessinger

Način i postupci u toku vožnje u velikoj meri utiču na životni vek automobila. Većina vozača nesvesno pravi greške koje štete njihovom vozilu, a da toga nisu ni svesni.

Zato ćemo vam u nastavku teksta navesti stvari koje treba izbegavati i kako ispraviti greške ako se one ipak jave.

Hladan motor

Visok broj obrtaja u toku procesa zagrevanja motora je opasan. Neujednačena temperatura i trenje koje je ubrzano ostavlja svoj trag na karikama i ventilima. Nemojte odmah da krećete nakon startovanja hladnog motora, već sačekajte makar par sekundi i ne terajte motor u visoke obrtaje dok se ne postigne optimalna radna temperatura.

Kvačilo

Puno vozača ima naviku da odmara nogu na pedali kvačila bilo da su na semaforu, ili uzbrdici, pritom držeći auto u prvoj brzini s nogom na kvačilu dok vozilo stoji. Dok čekate semafor izbacite menjač iz brzine i povucite ručnu. Nemojte držati stopalo na pedali.

Turbina

Ako tokom vožnje forsirate motor onda ga nakon toga pri zaustavljanju odmah ugasite. Tada kapljice ulja i ostale štetne stvari nastale usled sagorevanja nataložiče se na vratilu rotora.

Automatski mjenjač

Automobili koji imaju automaski menjač ne smeju biti gurani i vučeni jer tada menjač i dalje radi ali nema podmazivanja. I tako dolazi do havarije na transmisiji. I druga greška je na semaforu jer menjač dugo bude u D radu i dovodi do guranja i proklizivanja u konvertoru. Dok ste na semaforu probajte da ručicu menjača prebacite u N.

Rupe

Neizbežan je nekad put gdje imau rupe i nekad vozači znaju i da napadnu previsoke ivičnjake. A prebrzim prelaskom preko rupe stradaju delovi upravljačkog sistema i oslanjanja. Vozite u skladu sa ograničenjima na putu i otvorite oči. Pažnje prilikom vožnje nikad nije dosta.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar