ASTRONOMSKA CIFRA: Evo koliko bi novca koštalo da svet jedan dan bude bez interneta

Često ne cenimo ulogu koju internet sada igra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/FirmBee

Internet je postao toliko sastavni deo našeg svakodnevnog života da često i ne razmišljamo koliko se na njega oslanjamo. Ali ako bi internet globalno nestao makar na samo jedan dan, ekonomski uticaj bi bio ogroman. Takav prekid onlajn usluga bi stvorio velike poremećaje u brojnim sektorima.

Prema podacima koje je izneo Atlas VPN tim, dan bez interneta u svetu koštao bi 43 milijarde dolara. Sjedinjene Američke Države i Kina zajedno čine skoro polovinu sume, akumulirajući 21 milijardu dolara, prenosi portal BizLife.

Podaci su zasnovani na alatu NetBlocks Cost of Shutdown Tool. On procenjuje ekonomski uticaj prekida interneta i mobilnih podataka ili ograničenja aplikacija koristeći indikatore Svetske banke, ITU, Eurostata i popisa stanovništva SAD.

Ogromni gubici za SAD, Kinu i UK

Sjedinjene Američke Države, jedna od najpovezanijih zemalja u pogledu korišćenja interneta, suočile bi se sa ogromnim gubicima od oko 11 milijardi dolara za jedan dan bez pristupa internetu. Prekid bi doveo do zastoja mnogih ekonomskih aktivnosti u SAD. I potrošnja i poslovanje bili bi ozbiljno poremećeni.

Procenjuje se da će Kina izgubiti skoro 10 milijardi dolara, mada ova cifra može potceniti stvarnu cenu. Sa velikim oslanjanjem Kine na proizvodnju i izvoz robe na globalnom nivou, prekid interneta bi značajno usporio prekograničnu trgovinu. Međutim, kineska internet cenzura i ekonomska ograničenja otežavaju tačnu procenu njenih potencijalnih gubitaka.

Ujedinjeno Kraljevstvo, sa svojim snažnim sektorima e-trgovine i finansijskih usluga, izgubilo bi oko 3 milijarde dolara. Onlajn kupovina pokreće mnoge maloprodaje u Velikoj Britaniji, dok se njena značajna bankarska industrija oslanja na internet konekciju kako bi efikasno funkcionisala. Ekonomska šteta za UK bi bila značajna.

Šteta u Japanu i u Nemačkoj

Predviđa se da će Japan pretrpeti štetu od oko 2,7 milijardi dolara, s obzirom na vitalnu ulogu koju napredne telekomunikacije i internet tehnologija igraju u njegovoj ekonomiji. Sve bi se zaustavilo, od pametnih telefona do robotike, japanske inovativne internet tehnologije i usluge.

Nemačka vodeća svetska proizvodna industrija čini okosnicu njene ekonomije, a Industrija 4.0 pokreće automatizaciju i efikasnost. Gubitak interneta bi ozbiljno inhibirao nemačku proizvodnju i poslovne operacije, što bi potencijalno koštalo 1,5 milijardi dolara na osnovu njenog udela u BDP-u i visokog nivoa zavisnosti od interneta u njenim industrijskim sektorima.

Najmanji gubici

Okeanska ostrva kao što su Tuvalu, Kiribati, Maršalska ostrva, Nauru i Mikronezija, imala bi najmanje gubitke ako bi se internet ugasio na jedan dan. Ove zemlje ne bi izgubile više od 50 hiljada dolara.

Često ne cenimo ulogu koju internet sada igra. Prekid bi doveo aktivnosti do zastoja i naglasio koliko naše ekonomske funkcije zavise od stabilnog pristupa mreži. Pristup internetu treba da bude osnovno ljudsko pravo i ne bi trebalo da ga ograničavaju vlade ili provajderi.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar