Astronomi otkrili “čudne stvari” oko Sunca

Njihovi proračuni, zasnovani isključivo na frekvencijama p-moda, sugerišu da je radijus fotosfere Sunca nešto manji od konvencionalnog solarnog modela.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Sunčev radijus je nešto manji nego što se ranije mislilo, a to menja razumevanje njegovih unutrašnjih procesa.

Astronomi su nedavno otkrili da Sunce, centralna zvezda našeg Sunčevog sistema, ima nešto manji radijus nego što se ranije verovalo. Njihovo otkriće moglo bi imati duboke implikacije na razumevanje unutrašnjih procesa Sunca.

U studiji koja je trenutno pod recenzijom i dostupna na arKsiv repozitorijumu, astrofizičari Masao Takata i Daglas Gof istraživali su unutrašnju dinamiku Sunca ispitivanjem zvučnih talasa zarobljenih u njegovoj vrućoj plazmi, poznatih kao p-modovi. Oni nude sveobuhvatniji pogled na unutrašnjost Sunca u poređenju sa drugim oscilacijama zvučnih talasa, piše „Sajens alert“.

Novi model za merenja Sunčevog poluprečnika

Da bi se razumeo značaj ovog otkrića, Sunce se može zamisliti kao zvono koje stalno vibrira, koje neprestano ometaju brojne sile, proizvodeći bezbroj oscilirajućih zvučnih talasa ili „modova“. Modovi uključuju p-talase, povezane sa fluktuacijama pritiska, i g-režime, koji se kreću gore-dole zbog gravitacije i nazivaju se f-modovi kada su bliže površini Sunca.

Kako zvezde postaju gušće, pojavljuju se različiti modovi koji opisuju njihove karakteristike. F-režimi su posebno korisni za proučavanje Sunčeve vrele plazme, dok su p-režimi ključni za razumevanje Sunčevih „sferičnih harmonika“.

P-režimi potiču od fluktuacija pritiska u unutrašnjosti Sunca. Kako ovi talasi putuju ka spolja i dostižu površinu Sunca, reflektuju se prema unutra i savijaju dok prolaze kroz turbulentnu plazmu. Analizom velikog broja ovih oblika, naučnici mogu da konstruišu detaljnu sliku strukture i ponašanja Sunca.
Značajne posledice

Tradicionalno, referentni model Sunčevog seizmičkog radijusa zasniva se na f-modovima. Međutim, neki astronomi tvrde da oni nisu sasvim pouzdani jer se ne protežu do ivice fotosfere Sunca. Umesto toga, izgleda da su u interakciji sa „fantomskom površinom“, objasnili su Takata i Gof.

P-modovi se smatraju pouzdanijim jer su manje pod uticajem magnetnih polja i turbulencije u gornjem graničnom sloju Sunčeve konvekcione zone. Takata i Gof tvrde da bi pri određivanju radijusa Sunca putem seizmičkih merenja p-modovi trebalo da budu poželjniji izbor.

Njihovi proračuni, zasnovani isključivo na frekvencijama p-moda, sugerišu da je radijus fotosfere Sunca nešto manji od konvencionalnog solarnog modela. Iako je razlika mala, ona ima značajne implikacije.

Astrofizičarka Emili Brunsden, koja nije bila uključena u studiju, primetila je da bi prilagođavanje tradicionalnog modela da bi se prilagodili ovim nalazima bilo složeno zbog mnoštva faktora koji su u igri.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar