Spremite se za padavine i superćelijske oluje, stižu u naš region , evo gde se prvo očekuju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Danas se iznad severa Italije očekuje formiranje veoma snažnog ciklona i on će veoma delovati na vreme u regionu u petak.

Već večeras veoma snažan oblačni sistem sa severa Italije zahvatiće oblast severnog Jadrana, Sloveniju, severozapad Hrvatske i Istru i doneti veoma obilnu kišu i snažne pljuskove sa grmljavinom.

Očekuju se i snažne grmljavinske oluje.

Tokom petka centar ciklona premeštaće se preko severnog Jadrana i dalje ka centralnoj Evropi i dodatno će ojačati, tako da će i padavine pojačati.

Najobilnije padavine očekuju se na zapadu, jugozapadu, severu i severozapadu Slovenije, u Istri, na severu Dalmacije, u oblasti Velebita i u oblasti severnog Jadrana.

U ovim predelima očekuje se da padne preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a na pojedinim lokacijama i preko 200 litara, pa se očekuju poplave i bujice.

Očekuje se i opasnost od snažnih superćelijskih oluja sa gradom, uz veoma intenzivnu grmljavinu.

U oblasti severnog Jadrana postojaće opasnost od morskih pijavica.

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom proširiće se potom i na ostatak Hrvatske, BiH, ali i na Crnu Goru. Ipak, na jugu Dalmacije, u Hercegovini i na crnogorskom primorju i pored toga što se očekuju obilniji pljuskovi i grmljavinske nepogode, one neće biti tako izražene kao u oblasti severnog Jadrana.

Pod uticajem ciklona, očekuje se veoma vetrovito vreme, pa će duvati jak i olujni jugozapadni vetar, a na Jadranu će olujno jugo sa udarima od 120 km/h podizati višemetarske talase i plaviti priobalna područja Dalmacije, Istre i slovenačkog primorja.

Dakle, za napomenuta područja od večeras do subote ujutro preporučuje se ogroman oprez zbog veoma opasnih vremenskih (ne)prilika, koje pored toga što mogu da izazvu materijalnu štetu, mogu biti potencijalno opasne i po ljudske živote.

Uz ciklon, obilne padavine zahvatiće i veći deo Mađarske i istok i jugoistok Austrije.

Tokom petka ovaj ciklon svojim centrom premeštaće se dalje na severoistok prema centralnoj Evropi, a tokom dana doneće jake i olujne vetrove i padavine i Srbiji, ali u znatno blažem obliku u odnosu na region.

Srećom, ciklon će se veoma brzo premeštati na severoistok, tako da se za vikend u regionu očekuje potpuna stabilizacija vremena.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar