Opasan TikTok izazov uznemirio Niš: Deca noću idu od vrata do vrata i prepadaju komšije

Nišlijka svedoči da je danima primećivala otiske đonova na vratima, da je čak nekoliko puta i čula udarce

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen

Nepromišljene šale sa društvenih mreža ne zaobilaze ni niške tinejdžere, a praktikovanje “šutiranja ulaznih vrata” poslednji je u nizu TikTok izazova.

Nišlijka svedoči da je danima primećivala otiske đonova na vratima, da je čak nekoliko puta i čula udarce. Poslednji put se i susrela sa desatak dečaka sa crnim kapuljačama ispred svog stana. Iz policije kažu da će pojačati kontrole. Direktorka niške osnovne škole ističe da su društvene mreže i mobilni telefoni postali “ne potreba, nego zloupotreba”.

Osećala je nelagodu kad god je čula udarce u večernjim satima, kaže, ali je gotovo uvek bila suviše spora da uhvati počinioce. Njeno stanovanje na prizemlju čini ga posebno privlačnim za snimanje ovih izazova, budući da se stan nalazi odmah pored ulaza zgrade, pišu Južne vesti.

Međutim, prilikom poslednjeg pokušaja da snime ovaj TikTok izazov, preduhitrila ih je, kada je čula glasove u hodniku zgrade, te pomislila da su možda vratili.

– Sinoć sam čula glasove i odmah krenula ka ulaznim vratima, kada sam ih otvorila videla sam desetak dece uzrasta do 15 godina sa crnim kapuljačama. Uplašila sam se kada sam ih videla, a njih zbunila pa su počeli da beže, a neki od njih su se i sapleli i pali – priča ona.

Kako bi istražili o čemu se radi, njen suprug se brzo vratio kući sa posla i otišao u obližnje školsko dvorište kako bi pokušao da sazna o čemu se radi. U razgovoru sa decom koju je tamo zatekao saznao je da su upoznati sa ovim trendom da tinejdžeri snimaju video dok udaraju nogom vrata od stanova.

– Kada smo saznali da je u pitanju izazov u kome potencijalno mogu da razvale ulazna vrata, pozvali smo policiju, a oni su nam rekli da su im zbog njihovih godina ruke vezane – kaže ova Nišlijka.

Iz niške policije poručuju da će češće patrolirati oko zgrada Nišlija koji prijave da su bili na meti tinejdžera koji snimaju takvu vrstu sadržaja za društvene mreže.

“Potrebno je edukovati i roditelje”

Dok tinejdžeri ne shvataju ozbiljnost svojih postupaka, ističe Nišlijka, žrtva poslednjih TikTok izazova i dodaje da ovaj, kao i ostali u nizu izazovi na društvenim mrežama moraju biti hitno upozorenje roditeljima, školama i lokalnim vlastima u Nišu, kako bi se preduzele mere kojima bi se materijalne štete i potencijalni incidenti sprečili.

Direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović” iz Niša Dušica Tričković istakla je da su još 2018. godine upozoravali roditelje od opasnosti na internetu i društvenim mrežama, te da mobilni telefoni nisu potreba, već zloupotreba, zbog kojih se komunikacija svela na internet komunikaciju punu nesporazuma, umesto na verbalnu i neposrednu.

Dušica Tričković ističe da je primetila porast interesovanja za ovakvim sadržajem na društvenim mrežama, naročito na TikTok-u i da je edukacija kako učenika, tako i njihovih roditelja jedan od načina da se deca zaštite od negativnih uticaja društvenih mreža i spreče potencijalni vandalizma koje ti izazovi u kojima učestvuju uključuju.

Iako u Osnovnoj školi “Radoje Domanović” uvedena Zona bez mobilnih telefona, ističe da nakon škole, oni nastavljaju sa praksom konzumiranja sadržaja sa društvenih mreža, te da ključnu ulogu definitivno moraju imati roditelji, sa kojima organizuju obavezne sastanke kada primete da njihova deca u školi pokušavaju da “se snimaju za TikTok”.

– Bilo je pokušaja i u našoj školi prošle godine slučajeva snimanja za TikTok. Mi nismo škola koja oštro kažnjava i primenjuje restriktivne mere kada se takve situacije dogode prvi put, ali kada to primetimo obavezan je ozbiljan razgovor sa roditeljima i njihovom decom. Pojačali smo mere bezbednosti i skrećemo pažnju o opasnostima na internetu. Čak i kada internet koristimo u obrazovne svrhe, koristimo školske. Moramo da razgovaramo i sa roditeljima i da na neki način edukujemo i njih – kaže Dušica Tričković.

Iako po propisima TikTok-a, mlađi od 13 godina imaju zabranu korišćenja ove društvene mreže, ne postoje provere i tinejdžerima je dozvoljen pristup ukoliko napišu da imaju minimum godina dozvoljenih za korišćenje.Izvor: Južne vesti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar