Nema zaliha lekova u KBC u Kosovskoj Mitrovici: Zaustavljaju i pretresajuvozila, nema vakcina za bebe

Prvi čovek Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici upozorava na nedostatak vakcina kako za bebe, tako i za odrasle, hronične bolesnike i stara lica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Kosovo onlajn

Ističući da je poslednja nabavka lekova u KBC u Kosovskoj Mitrovici obavljena 2021. godine po Briselskom sporazumu, po kojem bi trebalo da se snabdevanje lekovima obavlja kontinuirano i bez ikakvih problema od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dr Zlatan Elek, direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, opominje da je prištinska vlast na čelu sa Aljbinom Kurtijem obustavila u potpunosti snabdevanje ove, ali i ostalih srpskih zdravstvenih ustanova na području Kosova i Metohije.

– Ovih dana zaista upozoravamo da nam preti prava humanitarna katastrofa u 21. veku na Zapadnom Balkanu jer koristimo poslednje zalihe lekova, sanitetskog materijala i infuzionog rastvora – opominje doktor Elek, koji posebno ističe neredovno snabdevanje kiseonikom, zbog čega su zdravstveni radnici u strahu da se i na Kosovu i Metohiji ne ponovi banjalučki scenario, kada je zbog nedostatka kiseonika umrlo 12 beba.

Istovremeno, prvi čovek Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici upozorava na nedostatak vakcina kako za bebe, tako i za odrasle, hronične bolesnike i stara lica i podseća da je Kurtijev režim i za vreme virusa korona zabranio vakcinaciju Srbima, odnosno dopremanje vakcina protiv kovida.

SVAKODNEVNO ZAUSTAVLjANjE I PRETRESANjE VOZILA

Doktor Elek opominje i na otežanu komunikaciju sa tercijarnim ustanovama u centralnoj Srbiji jer je povratak sanitetskim vozilima preko prelaza Jarinje zabranjen.

– Osim toga, naša vozila svakodnevno zaustavljaju i pretresaju, tako da smo imali 210 zaustavljanja sanitetskih vozila i vozača, a sve je kulminiralo upadom specijalaca sa dugim cevima i petnaestak džipova kada su obili vrata da bi izvršili pretres tokom kojeg ništa nisu pronašli, kao što ništa nije pronađeno ni u našim vozilima koja svakodnevno zaustavljaju i pretresaju – navodi direktor KBC Kosovska Mitrovica.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar