Nastavnica otpuštena jer je đacima pročitala odlomak ČUVENE KNJIGE o Drugom svetskom ratu

Roditeljima je poslat mejl u kojem su obavešteni da se "sporna" knjiga više neće čitati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik

Nastavnica u Hempširu u Teksasu je otpuštena nakon što je pročitala odlomak iz “Dnevnika Ane Frank”, to jest iz grafičke verzije knjige, namenjene mlađim čitaocima.

Nastavnica osmog razreda otpuštena je nakon što su zvaničnici nezavisnog školskog okruga Hempšir-Fanet utvrdili da je „predstavila neprikladnu knjigu učenicima“, prenosi KFDM. Okrug je u utorak poslao mejl roditeljima u kojem ih obaveštava da se knjiga, za koju kažu da nije odobrena, više neće čitati u školama.

– Čitanje tog sadržaja će odmah prestati. Profesorka će uskoro preneti svoja izvinjenja vama i đacima, a izvinila se i nama – navodi se između ostalog u mejlu.

Dodato je i da je nastavnica odmah dobila otkaz i da sada predaje njena zamena.

Delovi koji se odnose na s*ksualnost

Učenicima osmog razreda je navodno pročitan deo grafičkog romana u kojem junakinja razmišlja o svojim genitalijama i kaže da želi da vidi grudi svoje drugarice. Inače, razmišljanja o s*ksualnosti su uključena u originalnu pisanu verziju “Dnevnika Ane Frank”, ali su uklonjena u kasnijim izdanjima.

Grafički roman, koji je napisao Ari Folman, a ilustrovao Dejvid Polonski, adaptacija je dnevnika 13-godišnje Ane Frank, koji je napisala dok se sa svojom porodicom skrivala u Amsterdamu pod nacističkom okupacijom.

Ovo nije prvi put da se u SAD raspravlja o ovom grafičkom romanu. Srednja škola na Floridi zabranila ga je nakon što se udruženje “Mams for Liberti” (Mame za slobodu) usprotivilo s*ksualnom sadržaju knjige i tvrdilo da knjiga „ne podučava tačno o Holokaustu“.Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar