Putin izlazi iz zemlje prvi put od kad je raspisan nalog za hapšenje: Evo gde i zbog čega ide

Ovo je njegovo prvo poznato putovanje u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za njegovo hapšenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Дмитрий Осипенко

Ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće u Peking u oktobru na razgovore sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom, što je njegovo prvo poznato putovanje u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za njegovo hapšenje. Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Saveta bezbednosti, rekao je da pokušaj Zapada da obuzda Rusiju i Kinu treba da produbi saradnju između dve sile.

“Radujemo se temeljnim bilateralnim razgovorima između ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga u oktobru u Pekingu”, rekao je Patrušev na sastanku u Moskvi sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, a prenosi agencija Interfaks.

Međunarodni sud izdao je nalog za hapšenje Putina

Putin će prisustvovati trećem Forumu Pojas i put, na koji ga je Si pozvao tokom posete Moskvi u martu. Nekoliko dana pre posete Sija, Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje Putina zbog nezakonite deportacije stotine dece iz Ukrajine, što Moskva poriče.

Kremlj je rekao da je nalog dokaz neprijateljstva Zapada prema Rusiji, koja je pokrenula krivični postupak protiv tužilaca MKS-a i sudija koji su izdali nalog. Patrušev, blizak Putinov saveznik, rekao je da Rusija želi da razvija svoje veze sa Kinom.

Rusija je posvećena progresivnom razvoju i jačanju rusko-kineskih odnosa”, rekao je Patrušev i dodao da dve sile imaju ‘sveobuhvatno partnerstvo i stratešku saradnju’.Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar