Obavezno testiranje u bolnicama: Donete preporuke radne grupe za postupanje u uslovima pandemije COVID-19

Donete su preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Mufid Majnun

Zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, danas se sastala radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije COVID-19. Na sednici održanoj u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” donete su preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i sa vakcinacijom.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

Obavezno je testiranje na COVID-19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Obavezno testiranje kontakata sa kovid pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Na nivou bolničkih ustanova:

Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje.

Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija svake zdravstvene ustanove.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da nadalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od COVID-19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena.

Vakcinacija

Vakcinacija protiv COVID-19 se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno-metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv COVID-19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar