Prištinu teško pogodila realnost: “Zahtevi Srbije postali plan Evropske unije”

Gljauk Konjufca smatra da je pristup EU tzv. Kosovu neuravnotežen u odnosu na Srbiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/RTS 1, Printscreen/youtube, Printscreen, Ilustracija

Predsednik skupštine privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Gljauk Konjufca rekao je da Priština ne može da prihvati sve sporazume sa Srbijom, i da su zahtevi Beograda postali plan Evropske unije u dijalogu, prenosi Koha.

On je u izjavi za medije nakon svečanosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana demokratije, istakao da se “bosanizacija” Kosova ne može prihvatiti, dodajući da premijer Aljbin Kurti ima svoj tim koji analizira da li su sporazumi od interesa tzv. Kosova ili ne.

Ocenio je da su zahtevi Srbije postali plan Evropske unije.

– Ne mogu svi sporazumi da se prihvate, mi ih analiziramo, premijer ima svoj tim koji analizira da li su oni u interesu tzv. Kosova ili ne. Nikada se nećemo umoriti od rasprave sa međunarodnom zajednicom da je to pozicija od koje tzv. Kosovo ne može odustati. Ako odustanemo, možemo da dovedemo do bosanizacije tzv. Kosova. Mislim da je jedan od glavnih razloga zašto je Pokret Samoopredeljenje pobedio pre dve godine zaustavljanje procesa bosanizacije tzv. Kosova – naglasio je Konjufca.

On je pojasnio zašto smatra da je pristup EU tzv. Kosovu neuravnotežen u odnosu na Srbiju.

– Čini mi se neuravnoteženim, jer svi zahtevi koji se postavljaju u pravcu tzv. Kosova odgovaraju onima koje Srbija traži od nas, kao što su ostavka gradonačelnika bez ikakve procedure, poništavanje demokratskog procesa izbora i zakonitosti naših institucija. Sve su to zahtevi Srbije i to od nas, nažalost, traži Evropska unija. Ne možemo da kršimo Ustav naše države. Proces podnošenja ostavki predsednika opština je transparentan u pogledu onoga što se dešava na tzv. Kosovu. To bi se dešavalo i u drugim opštinama, ne samo na severu – izjavio je Konjufca.Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar