Indija objavila prve fotografije sa Meseca: Izbliza prikazali JUŽNI POL (FOTO)

Na fotografijama se izbliza vidi područje oko istraživačkog vozila, kao i senka jednog od nogara za sletanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Twitter

Indijska svemirska letelica Čandrajan-3 objavila je prve fotografije sa površine Meseca na društvenim mrežama Svemirske istraživačke organizacije Indije (ISRO).

– Komunikacioni link je uspostavljen između Čandrajan-3 i MOX-ISTRAC u Bengaluru Evo slika sa kamere, snimljenih tokom spuštanja – piše u postu na Tviteru.

Na fotografijama se izbliza vidi područje oko istraživačkog vozila, kao i senka jednog od nogara za sletanje.

– Indijo, stigao sam na svoje odredište, a i ti si takođe! – glasila je trijumfalna objava ISRO nakon uspešnog sletanja.

Ovim istorijski poduhvatom Indija je postala tek četvrta zemlja koja je uspela pokušala sletanje na Mesec, ali nikome do sada nije uspelo da stigne do južnog pola.

Pre Indije su svoje misije slali SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez.

Čandrajan, što znači „mesečevo vozilo“ na sanskirtu, lansiran je iz svemirskog centra Satiš Davan u Sriharikoti u južnoj indijskoj državi Andra Pradeš 14. jula.

Podsetimo, ruska svemirska letelica Luna 25, lansirana 11. avgusta, se srušila na Mesec pošto je komanda na Zemlji izgubila kontrolu nad bespilotnom raketom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsednici Indije Draupadi Murmu i premijeru te zemlje Narendri Modiju uspešno sletanje indijske svemirske leteliceIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar