Kazna nije rešenje: Koji je pravi način disciplinovanja deteta koje vas ne poštuje?

Važna usmerenja za koje se psihologija zalaže

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Postoji značajna distinkcija između deteta koje je ljuto i deteta koje nema poštovanja prema vama.

Ali, ljutnja može uticati na rasuđivanje i sledeću percepciju “ko je odgovoran za negativne događaje”. Kad je dete ljuto, ono prebacuje krivicu na vas i to mu otežava osećaj poštovanja. Pored toga, dodatan problem pravi i to što su veštine emocionalne regulacije još uvek u razvoju. Tako je ljutom detetu veoma teško da pokaže poštovanje.

Odrasli mogu smatrati da je bes njihove dece zbunjujuć, iscrpljujuć i stresan. Kad smo bili deca, učili su nas da je biti ljut loše i često smo bili kažnjavani ako bismo iskazali ovu emociju.

Većina ljudi nije naučena kako da se nosi sa besom ili kako da ga pravilno izrazi, jer se o tome tek odskoro govori jasno i glasno. Kao rezultat, često se i sami naljutimo kada se suočimo sa dečjim besom. Povrh toga, nepoštovanje koje deca pokazuju u ovakvim trenucima još više nam otežava kontrolu nad sopstvenim emocijama.

Sad kad znamo odakle dolazi nepoštovanje, hajde da saznamo kako možemo da se nosimo sa ponašanjem ljutog deteta koristeći naučno zasnovan pristup.

1. Ne dozvolite da se naljutite i ne kažnjavajte

Kad je dete ljuto, ono proživljava velike emocije. Ako se naljutite što vas ne poštuje, ignorišete osećanja svog deteta, dok zahtevate da se ono brine o vašim osećanjima. Deci koja ne mogu da kontrolišu bes potrebna je naša pomoć. Fokusirajte se na to, umesto na sopstveni bes.

Ako ne možete da ostanete mirni u ovakvim teškim situacijama, kako možete očekivati da dete sa mozgom u razvoju i manjom emocionalnom regulacijom to učini?

Takođe, emocije su “zarazne”. Vaš bes će podstaći bes vašeg deteta. Dakle, pre svega, ostanite mirni. Roditelji igraju ključnu ulogu u učenju svoje dece kako da se nose sa izazovima.

Disciplinovati dete znači podučiti ga. Kazne su retko efektivna metoda koja može da rezultuje raznim mentalnim problemima u kasnijim godinama.

Fizičko kažnjavanje je posebno štetno za razvoj deteta. Pokazalo se da su batine ne samo neefikasna metoda u poboljšanju ponašanja deteta, već su i povezane sa 13 štetnih ishoda, uključujući agresiju, probleme sa mentalnim zdravljem, oštećene kognitivne sposobnosti i zloupotrebu supstanci, prenosi “Parentingforbrain”.

Neki roditelji insistiraju da je kazna neophodna da bi se deca naučila o posledicama, ali postoji veliki broj istraživačkih studija koje dokazuju da kada je u pitanju disciplina – podučavanje radi bolje nego kažnjavanje.

2. Uvažite bes, preispitajte ga i ponudite pomoć

Priznati bes vašeg deteta znači prepoznati da ono ima osećanja, čak i kad vam se neka ne sviđaju.

Takođe je važno da dozvolite detetu da prihvati sopstvena osećanja. Istraživanja pokazuju da je potvrđivanje emocija bolja strategija suočavanja od potiskivanja. Oni koji koriste prihvatanje kao mehanizam za suočavanje imaju bolju toleranciju na emocionalni stres​.

Osećanja nisu ispravna ili pogrešna. Ako pokušate da ih promenite ili se odbranite, i dalje činite da se sve vrti oko vas i ne poštujete njihova osećanja.

Deca su često ljuta ne zato što ne dobijaju ono što žele, već zato što se ne osećaju saslušano. Govoreći o onome što mislite, vi zapravo ne priznajete njihova osećanja. Dakle, jednostavno opišite kako se osećaju i ostavite to na tome.

Rečenice poput “Znam da si ljut, ali ja mislim…” su pogrešne. Batalite to “ali”. Dovoljno je da priznate njegovu emociju.

Kad postavljate pitanja, naučite svoje dete da imenuje i opiše ono što doživljava kako bi naučilo način na koji može da vam kaže problem, umesto da koristi nepristojno ponašanje ili daje podrugljive komentare kako bi iznelo poentu.

Deca mogu poboljšati svoju emocionalnu regulaciju učenjem komunikacijskih veština​.

Ako koriste bes da izbegnu bolne emocije kao što su osećaj neuspeha, nisko samopoštovanje, usamljenost ili anksioznost, sve to možete saznati samo ukoliko postavite pravo pitanje, na nežan način.

Naučite da slušate njihove potrebe umesto da ih direktno odbacujete. Pomozite svom detetu da razvije bezbednu privrženost tako što ćete biti roditelj koji je prisutan.

Sigurna i privržena deca su bolja u regulisanju negativnih emocija​ i generalno imaju bolje rezultate u životu.

3. Pohvalite dobrotu

Jedan od najboljih načina da motivišete dobro ponašanje i smanjite probleme je da pohvalite decu kad su dobra.

Nagradite njihove napore koristeći pozitivno potkrepljenje. Pozitivno pojačanje, kad se uradi kako treba, je veoma moćno disciplinsko sredstvo koje može pomoći da se zaustavi loše ponašanje kod dece.

Obratite pažnju i tokom dana ćete naći mnogo prilika da svom detetu date pohvalu.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar