“Miris” mu kvari svu lepotu: Ovaj grad je zvanično NAJSMRDLJIVIJI u Evropi

Nekada je ovaj grad bio poznat kao "Atina severa"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube/Edinburgh Drone Company

Edinburg, glavni grad Škotske, nekada je bio na vrhu liste najsmrdljivijih gradova na svetu. Tokom istorije, njegovi stanovnici su se suočavali s raznim neprijatnim mirisima. I danas je na mnogim portalima suvereno na vrhu onih u Evropi sa najgorim mirisima.

Osim smrada uzrokovanog bacanjem fekalija i odlaganjem mrtvih tela, grad je bio prekriven i smogom. Čak i danas njegovi stanovnici se suočavaju s problemom neprijatnih mirisa koji dolaze iz kanalizacije u blizini elektrane “Scottish Water”, kao i iz pivara i destilerija.

Da bi se rešio problem mirisa prženog slada koji gradu daje poseban šarm, istorijska destilerija “North British” predlaže izgradnju visokog tornja koji bi smanjio uticaj mirisa na okolinu.

Nekada je ovaj grad bio poznat kao “Atina severa”, a u 17. veku bio je ograđen velikim zidom radi odbrane. Međutim, to je imalo svoju cenu. Drevni Princes Street Gardens, danas popularni park, nekada je bio mesto gde su se odlagala mrtva tela i otpad, stvarajući veliko smrdljivo jezero Nor’Loch.

Zidovi koji su okruživali Edinburg otežavali su strujanje vazduha, pa je grad bio prekriven gustim dimom iz dimnjaka. Zbog tog smoga Edinburg je dobio nadimak “Auld Reekie” (“stari pušljivi”).

Da bi se rešio nedostatak prostora, Edinburg je počeo da gradi visoke zgrade, prisiljavajući stanovnike da žive u srednjovekovnim neboderima. Nedostatak odgovarajućeg kanalizacionog sistema doveo je do dodatnih problema. Svake večeri u 22 sata stanovnici bi vikali s prozora “Gardy Loo”, kako bi upozorili ljude da se spremaju za “smrdljivu bombu” – ispuštanje sadržaja noćnih posuda na ulice. Zatim bi taj otpad završio u jezeru Nor’Loch, koje je, neverovatno, služilo i kao izvor vode.

Srećom, danas je situacija u glavnom škotskom gradu bolja nego u prošlosti i turisti ga rado posećuju.Izvor: 24 sedam

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar