VUČIĆ IZ KIŠINJEVA: Slede nam ne laki sastanci i važno je da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost (FOTO)

Po dolasku U Kišinjev predsednik Srbije se obratio javnosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu evropske političke zajednice u Kišinjevu, a po dolasku se obratio javnosti i rekao šta očekuje od današnjih sastanaka.

– Slede nam ne laki sastanci i važno je da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost. Razgovarao sam jutros sa našim ljudima sa severa Kosova, molio ih da u svojoj odlučnosti istraju u borbi za pravo i pravdu, da to čine u odnosu pre svega prema Kforu na miran način. Za nas je strašno važno da se nastave pokušaji da neki ljudi razumeju da su izbori bili nelegitimni, da ne progone i maltretiraju srpski narod. Imaću sastanke sa Šolcom, Makronom i mnogim drugim i pokušaćemo da damo sve od sebe da se svari vrate u normalu. Za tango je potrebno dvoje, i ne zavisi sve od nas – rekao je Vučić.

“Deseti put čitam Arčibalda Rajsa”: Vučić na putu za Moldaviju (FOTO)

– Danas ću imati sastanke sa Šolcom i Makronom i drugim premijerima i predsednicima. Pokušaćemo da damo sve od sebe da se stvari vrate u normalu, ali za to je potrebno dvoje, ne zavisi samo od nas, dodao je predsednik Srbije.

Na pitanje da li SAD posle sankcija Prištini menjaju kurs, Vučić kaže da to nije slučaj u strateškom smislu, a da je njihova reakcija usledila jer je jasno ko je odgovoran za eskalaciju.

– Važno je da nas čuju, kada neko mesecima radi na eskalaciji, sada je to stvarno naišlo na osudu. Nadam se da će tako biti i sa Evropljanima, ali mislim da neće biti sa svima. Ono što je problem je da smo mogli da predvidimo ono što se događalo pre tri dana, ali nismo mogli da sprečimo zato što postoji tvrdoglavost i neodgovornost jedne strane“, objasnio je Vučić.

Tokom Samita u glavnom gradu Moldavije predsednik Vučić učestvovaće i na Okruglom stolu evropskih lidera o energetici i povezivanju, a planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa svetskim zvaničnicima.

Među njima su predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc, kancelar Austrije Karl Nehamer, predsednik Vlade Republike Češke Petr Fijala, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kao i visoki predstavnik EU za spolјnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar