Kontroverzne presude sudije koji je danas uhapšen: Jednog brata osudio na 20 godina, drugog oslobodio

Uhapšeni sudija nije prihvatio ni predlog tužilaštva u sudskom procesu za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradala arhitektica Jovana P. (25) iz Žitorađe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Sudija Višeg suda u Nišu Ivan B., koji je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja protivzakonito iz sudskog depozita podigao 35.000 evra, poznat je u tom gradu po suđenju u većem broju ozbiljnih krivičnih dela i saobraćajnih nesreća.

Po mnogima, najšokantnija je njegova presuda kojom je Nikolu Mladenovića (36) iz Niša osudio na 20 godina zatvora godina, jer je 8. oktobra 2020. godine u krugu fabrike “MIN kopeks” u Nišu brutalno usmrtio Draška Ranđelovića (46), dok je njegovog brata Marka Mladenovića (41) oslobodio optužbi.

Ivan B. je doneo ovakvu presudu i u ponovljenom postupku koji je naložio Apelacioni sud.

Oslobađanje jednog od dvojice braće izazvalo je pravo zaprepašćenje prisutnih u sudnici, a sudija ovu odluku nije čak ni obrazložio.

U završnim rečima, nakon ponovljenog suđenja, Više tužilaštvo tražilo je kaznu doživotnog zatvora za obojicu braće, smatrajući da je svim izvedenim dokazima nesporno utvrđeno da su krivi te da su “u stanju uračunljivosti, sa umišljajem, zajednički ubili Ranđelovića na podmukao način”.

“Dok su se nalazili u hali firme “MIN Kopeks”, gde ih je svojim vozilom dovezao oštećeni sa kojim su bili u prijateljskim odnosima, okrivljeni su mu prišli s leđa i zadali mu obojica više udaraca ušicama sekire po glavi, grudnom košu, ramenima, rukama i nogama. Takođe, i udarcima šakama, pritiskom i stezanjem prstima na povređene delove”, navodi se u optužnici.

Nakon toga, tvrdilo je tužilaštvo, jedan od braće je Draška više puta udario po glavi čekićem-macolom usled čega je izgubio svest.

“Kada je Ranđelović pao, optuženi je nastavio da ga udara macolom sve dok nije preminuo. Pre nego što je zločin rasvetljen, Mladenovići su izjavljivali sačešće porodici ubijenog, nosili su crni flor i sanduk na sahrani što je, po oceni tužilaštva i zastupnika porodice oštećenog, trebalo da se uzme kao otežavajuća okolnost”.

Uhapšeni sudija nije prihvatio ni predlog tužilaštva u sudskom procesu za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradala arhitektica Jovana P. (25) iz Žitorađe kod Vladičinog Hana. U tom postupku, Ivan B. je Mladena Gigića (20) iz Niša osudio na sedam godina zatvora zbog toga što je 21. novembra 2020. godine, vozeći pijan, prošao na crveno svetlo i izazvao tešku nesreću.

Udes se desio na uglu Bulevara Nemanjića i Ulice Pariske komune, tako što je Gigić “golfom” naleteo na “BMW”, u kojem se nalazila Jovana, koja je od zadobijenih povreda preminula posle deset dana.

Pijanom vozaču ubici ublažio kaznu

Gigić se teretio da je kobne večeri vozio brzinom od 101 kilometar na čas, u delu grada u kojem je dozvoljena brzina 50 kilometara. Utvrđeno je i da je tom prilikom imao 1,38 promila alkohola u krvi. Sudija Ivan B. nije usvojio predlog postupajuće zamenice tužioca da se Gigiću izrekne maksimalna kazna od 12 godina zatvora.

Ivan B. je, podsetimo, uhapšen po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, u zajedničkoj akciji pripadnika SBPOK-a i BIA. Sumnja se da je od 1. januara 2014. do 1. novembra 2019. godine, u vreme dok je bio predsednik Višeg suda u Zaječaru, zloupotrebio službeni položaj.

“Reč je o 12 krivičnih predmeta, gde je zahtevao od radnika računovodstva suda da mu predaju novac iz sudskog depozita, koji je bio privremeno oduzet u krivičnim predmetima, sa obrazloženjem da novac preuzima zbog veštačenja ili vraćanja osobama od kojih je oduzet. Potom je, kako se sumnja, preuzeti novac zadržao za sebe i na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 34.755 evra i 126.540 dinara”, precizirano je u saopštenju TOK-a.

Visoki savet sudstva je u odnosu na ovog sudiju doneo odluku o ukidanju imuniteta. Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti priveden na saslušanje javnom tužiocu za organizovani kriminal.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar