“AMERIČKI VIRUS” kosi decu po vrtićima u Beogradu: Tečnost iz plikova je zarazna, a ovo su simptomi

Pedijatri kažu da je bolest ruku, nogu i usta blago virusno oboljenje, koje se najčešće javlja kod dece do pet godina starosti, a ređe kod odraslih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/BBC Creative

U beogradskim vrtićima tokom maja meseca prijavljeno je 11 epidemija BRNU virusa, poznatog kao bolest ruku, nogu, usta. U tih 11 epidemija zaraženo je 67 pacijenata, uglavnom dece mlađe od pet godina. U Gradskom zavodu za javno zdravlje za Euronews Srbija kažu da je početka godine u beogradskim vrtićima bilo 19 takvih epidemija sa 120 obolelih.

Virus je u literaturi poznat kao HFMD virus ( ‘hand, foot, mouth disease), te se često u javnosti pominje kao “američki virus”. Lekari u Srbiji zovu ga BRNU virus (bolest ruku, nogu, usta)

Pedijatri kažu da je bolest ruku, nogu i usta blago virusno oboljenje, koje se najčešće javlja kod dece do pet godina starosti, a ređe kod odraslih.

Obično bolest počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu, zatim se javlja malaksalost, ospe na dlanovima, stopalima, ustima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama.

Bolest traje sedam do 10 dana i obično ne daje komplikacije. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom.

Virus praćen visokim temperaturama

Jelena Mitrović, pedijatar Doma zdravlja “Dr Simo Milošević” na Čukarici kaže da je povećan broj dece koja su zaražena ovim virusom, ali da je to uobičajena za ovo doba godine.

“U odnosu na broj dece koja se javljaju pedijatrijskoj službi, preovlađuju deca obolela od ove bolesti. Ovaj virus je karakterističan za letnje mesece, jer se lakše prenosi na visokim temperaturama. Deca dolaze sa povišenom telesnom temperaturom koja varira između 37,5 do 40 stepeni. Pojavlja se osip u vidu plikova oko usana, na šakama, stopalima, ali može da zahvati i ostale delove tela”, pojašnjava Mitrović.

Dodaje da je ovakva lokalizacija plikova nejčešća prezentacija bolesti ali ne i jedina. Zbog plikova koji se nalaze i u ustima te deca teško gutaju, imaju oslabljen apetit. Bolest traje 7 do 10 dana i obično ne ostavlja posledice po decu. Za to vreme mališani ne idu u kolektiv.

“Promene u vidu plikova su pune tečnosti, a ta tečnost je zarazna, te roditelji kada brinu o detetu treba da vode računa o tome. Dete ne ide u kolektiv dok se ne sasuše promene i ne prestane temperatura”, pojašnjava naša sagovornica.

Zbog osipa koji prati ovu bolest roditelji često pomisle da su u pitanju boginje.

“Ponekad roditeljima taj osip liči na boginje, ali pedijatri to lako prepoznaju”, priča Mitrović.

Terapija za ublažavanje simptoma

Dr Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje kaže da s obzirom na to da je uzročnik virus, oboleloj deci se daje samo simptomatska terapija koja smanjenje temperaturu i bol, kao i savet za konzumiranje hladnih napitaka, koji ublažavaju bol u grlu i ustima.

“Inkubacija virusa je vrlo kratka i zbog toga se bolest često javlja u manjim epidemijama u dečijim kolektivima. Dete je najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti i u tom periodu dete ne sme da bude u kolektivu, a u vrtićima se pri pojavi prvog slučaja ove bolesti, pooštravaju mere opšte i lične higijene”, pojašnjava ona.

Kada dete dobije tegobe, najvažnije je da se odmah javi pedijatru radi postavljanja dijagnoze i sprovođenja adekvatnog lečenja.



Izvor: Euronews

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar