Važno je javiti se lekaru na vreme: “Američki virus” i dalje hara među decom u Srbiji, OVO SU SIMPTOMI

Roditelji se uglavnom odmah jave lekaru, napominje doktorka, prosto jer se uplaše zbog pojave plikova oko usta, na šakama i stopalima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Malaksalost, temperatura do 40 stepeni, bolovi u mišićima – samo su neki simptomi koji muče decu poslednjih nedelja. U pitanju je takozvani „američki virus”. Po čemu se razlikuje od nekih drugih virusa, za RTS govori doktorka Jelena Mitrović, pedijatar Doma zdravlja „Dr Simo Milošević”.

Virus koji ovih dana dominira kod dece na engleskom jeziku se zove ‘‘hand, foot, mouth” bolest i zato pacijenti kada čuju sam naziv, sami ga proglase „američkim virusom“, objašnjava doktorka Jelena Mitrović.

– On se tako ne zove u literaturi. Imamo i ovaj srpski neki naziv za njega – BRNU – znači, bolest ruku, usta i nogu. To je suštinski virusna bolest koja ide uz prateći osip. Zato je nešto drugačije od ostalih virusa i zato se roditelji, naravno, više zabrinu kada se baš ovaj virus pojavi kod njihovog deteta – dodaje gošća Jutarnjeg programa.

Roditelji se uglavnom odmah jave lekaru, napominje doktorka, prosto jer se uplaše zbog pojave plikova oko usta, na šakama i stopalima. Plikovi mogu da se pojave i na ostalim delovima tela. Mada posloje i nešto drugačije kliničke slike od ove klasične.

Važno je javiti se lekaru na vreme

– Dete kad ima alergiju, kad ima reakciju na bilo šta, ono nema temperaturu i nema nikakve opšte simptome. Pojave se samo te promene po koži. Specifično za ovaj virus su ti plikčići. Ponekad podsećaju na varečelu – objašnjava doktorka.

Roditelji ne moraju da znaju da razlikuju koja je virusna infekcija u pitanju, već je bitno da se jave pedijatru koji će da postavi dijagnozu i da prepiše terapiju, naglašava dr Mitrović, posebno zato što ovu bolest izazivaju neke dve vrste virusa – koksaki i enterovirus.

– Kada roditelji čuju koksaki, oni se odmah uplaše da će ovaj virus napasti srce. Ovaj virus izaziva neki tip koksakija koji nema nikakve veze sa srcem. Znači, ova grupa virusa ne izaziva miokarditise. Mislim da je to vrlo važno da se kaže. Drugo, pošto je virusno oboljenje u pitanju, antibiotik za ovu bolest ne treba – naglašava doktorka.

Za visoku temperaturu se daju paracitamol ili ibuprofen, a promene na koži ne treba stiskati ili cediti jer je sama tečnost u njihovoj unutrašnjosti zarazna, tako da roditelji treba da paze jer mogu da se i sami zaraze, napominje dr Mitrović.

Sprečiti da dete dehidrira i čekati da prođe

Ovu bolest karakteriše i gubitak apetita jer se plikovi javljaju i u ustima i deci je bolno kad gutaju.

– Važno je roditeljima naglasiti da ne brinu. To što par dana deti slabije jede, ništa se neće strašno desiti. Ali je bitno da ne dehidrira. Ova bolest napada decu ispod pete godine života. Znaju sad i roditelji sami da što je dete mlađe, veća je šansa da dehidrira. Važno ga je samo pojiti. Ili što je najlepše za decu, mogu slobodno da uzmu sladoled – napominje dr Jelena Mitrović.

Ova bolest traje od sedam do 10 dana, a prenosi se izuzetno lako i jako je zarazna tako da se može govoriti o „vrtićkim epidemijama“ jer se prenosi i kapljično i preko zajedničkih površina, pa je zato značajno povećati higijenu u zejedničkim prostorijama.

Bitno je da se sačeka dok ne prođu sve promene i dok se ne zasuše plikovi. Sve do tada dete nije spremno za kolektiv, naglašava na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, pedijatar dr Jelena Mitrović.Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar