Vlada proširila uslove za finansiranje vantelesne oplodnje: Nada i za obolele od raka

Ta vest je od kolike je važnosti za sve one koji se bore za potomstvo, a susreli su se sa bolešću, kao i za mnoge mlade ljude koji možda još uvek nisu imali priliku da isplaniraju svoju budućnost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wavebreakmedia

Udruženje Šansa za roditeljstvo ocenilo je danas da se, proširenjem uslova za finansiranje vantelesne oplodnje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i obuhvatanjem problema onkoloških bolesnika zamrzavanjem reproduktivnih ćelija i embriona, stvara nova nada za sve ljude kod kojih je otkriven neki od oblika maligniteta.

“Ovo je nova nada za sve ljude koji su se susreli sa nekom malignom bolešću i indikovana je hemioterapija, a ispunjavaju određene uslove. Njima će biti omogućeno zamrzavanje reproduktivnih ćelija i na taj način će očuvati svoju šansu za potomstvo za neki dalji, povoljniji period nakon izlečenja”, navedeno je u saopštenju Udruženja.

Ta vest je od kolike je važnosti za sve one koji se bore za potomstvo, a susreli su se sa bolešću, kao i za mnoge mlade ljude koji možda još uvek nisu imali priliku da isplaniraju svoju budućnost, a preduhitrila ih je vest o oboljevanju, naglasila je Marijana Arizanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo.

U saopštenju se navodi da će sve žene do 40 i muškarci do 50 godina koji nemaju dece, kao ni zamrznute reproduktivne ćelije ili embrione, u nekoj od klinika moći da, nakon ocene stručne komisije, zamrznu svoj reproduktivni materijal i imati prioritet pri komisijama za vantelesnu oplodnju. Jedan od uslova je i da je indikovana hemioterapija, kao i da je malignitet bez metastaza.

“Vreme je presudni faktor, kako u lečenju neplodnosti, tako i u lečenju maligniteta, zato je važno da se svi koji se susretnu sa malignom bolešću jave na stručnu komisiju, određenu na osnovu tipa kancera, a zatim će svim muškarcima biti omogućeno zamrzavanje spermatozoida najkasnije sedam dana, a ženama zamrzavanje jajnih ćelija u roku od najviše tri nedelje od dobijanja ocene komisije”, objasnila je Arizanović.

Ona je pozvala da se svi kojima imaju nedoumice ili im je potrebno više informacija, jave Udruženju Šansa za roditeljstvo.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar