Groznica krvarenja iz očiju! HITNO UPOZORENJE LEKARA: Krpelji prenose novu bolest, ishod uglavnom SMRT

Laboratorijski rezultati su tek kasnije potvrdili da je zaražen virusom koji prenosi krpelj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/JerzyGorecki

U svetu medicine podigao se alarm nakon što je jednog čoveka ubila krimsko-kongo hemoragična groznica, koja nosi nadimak “groznica krvarenja iz očiju” zbog svog zastrašujućeg simptoma.

CCHF prenosi se putem krpelja, a u Namibiji je izbila epidemija, te se zvaničnici zemlje i lekari bore svim silama da obuzdaju virus. Procenjuje se da ima nekoliko desetina zaraženih.

Virus hemoragične groznice je smrtonosan u 40 odsto slučajeva, te se smatra izrazito opasnim.

Ova bolest je vrlo slična eboli, a kako navodi UN, ovo je sedmi put u sedam godina da izbija u afričkoj zemlji.

Vlada zemlje rasporedila je komitet za hitne slučajeve kako bi pokušala da obuzda dalje širenje. Već je identifikovano 27 slučajeva, od kojih su većina zdravstveni radnici koji su se zarazili lečeći pacijenta. On je bio osumnjičen da ima virus kada je prvi put lečen na klinici 16. maja, a kasnije je prebačen u centralnu bolnicu, u glavnom gradu zemlje, gde je preminuo 18. maja – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Laboratorijski rezultati su tek kasnije potvrdili da je zaražen virusom koji prenosi krpelj.

Simptomi

Početni simptomi uključuju groznicu, bolove u mišićima, bol u stomaku, bol u grlu i povraćanje. CCHF takođe može izazvati promene raspoloženja i konfuziju, kao i pospanost. Zatim, kada uznapreduje, nastupa krvarenje, obično iz nosa ili iz slomljenih kapilara na očima i koži.

Iako se prenosi ubodom krpelja, može se širiti među ljudima putem telesnih tečnosti i krvi ili među bolničkim pacijentima ako medicinska oprema nije pravilno sterilisana.

SZO upozorava da su epidemije CCHP “pretnja javnim zdravstvenim službama” i potencijalno rezultiraju epidemijama u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.

SZO je u utorak identifikovala CCHF među svojih “devet prioritetnih bolesti” koje predstavljaju najveći rizik po javno zdravlje.

Slučajevi obolelih u Evropi

U Evropi, konkretno u Velikoj Britaniji, registrovana su dva slučaja – 2012. i 2014. godine, kod osoba koje su došle iz Avganistana i Bugarske. Prošle godine u martu, registrovan je još jedan slučaj nakon što je državljanka Britanije doputovala iz Centralne Azije.

Prema podaci SZO, od ovog virusa godišnje oboli oko 10.000 ljudi, a rizik za širenje pandemije procenjuje se na tri miliona – prenosi “Dailymail”.

Upozoravaju se svi građani koji planiraju da putuju u bilo koji deo Afrike ili Azije da podignu nivo pažnje.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar