Izbori u Grčkoj: Micotakis pobedio, ali zbog JEDNOG DETALJA niko nije spavao u zemlji

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je strankama da se što pre dogovore oko formiranja vlade ili će izbori ići u drugi krug

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Vladajuća stranka premijera Kirijakosa Micotakisa, Nova demokratija, pobedila je na parlamentarnim izborima u Grčkoj, ali nije osvojila većinu za formiranje vlade.

Nova demokratija, koja je na vlasti četiri godine, dobila je 41 odsto glasova nakon prebrojavanja trećine biračkih mesta u nedelju uveče, dok je levičarska partija Siriza koju predvodi Aleksis Cipras dobila 20 odsto glasova.

Prema početnim predviđanjima stručnjaka, Nova demokratija bi, prema nepotpunim rezultatima, mogla da osvoji 145 od 300 mesta u jednodomnom parlamentu Grčke, što je šest manje od apsolutne većine.

Micotakis će morati već danas možda da odluči da li da uđe u teške pregovore o koaliciji ili da održi drugi krug izbora. To bi se verovatno dogodilo u julu. Ukoliko pregovori o koaliciji urode plodom, umerena levičarska partija PASOK-Kinal Nikosa Andrulakisa mogla bi da se pojavi u vlasti, prenosi Špigel. Prema prvim prognozama, dobila je oko deset odsto glasova na izborima.

Andrulakis je u martu rekao da će ući samo u vladu koju neće voditi ni Micotakis ni Cipras. Sa svoje strane, Micotakis je pre izbora rekao da ne želi da pravi koaliciju. Dakle, u Grčkoj posle izbora stvari lako mogu da se jako zakomplikuju.

S obzirom na nezgodnu situaciju, stručnjaci su uoči izbora pretpostavljali da će biti još jedan krug glasanja. U tom slučaju, pobednik izbora bi imao koristi od bonusa koji bi mu mogao dati do 50 dodatnih mesta u parlamentu i verovatno stabilnu većinu.

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu danas će vodećim strankama – Novoj demokratiji, Sirizi i socijalističkoj partiji PASOK dati tri dana za formiranje koalicione vlade.

Ako im to ne pođe za rukom, Sakelaropoulou će imenovati privremenu vladu koja će pripremiti nove izbore otprilike kraj juna ili početak jula. Aktuelni premiejr i lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis rekao je kako veruje da je dobio jasan mandat i da rezultati pokazuju “da Nova demokratija ima odobrenje naroda da vlada, snažna i autonomna”.

Vođa Sirize i bivši premijer Aleksis Cipras, koji je na čelu vlade bio od 2015. do 2019. godine, čestitao je Micotakisu.



Izvor: Objektiv.rs, Spiegel

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar