Koliko dugo smete da držite piletinu u frižideru, koliko u zamrzivaču, a kada je nikako ne smete jesti

Piletina je namirnica koja je ukusna, zdrava i bogata belančevinama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Danska dijeta
Foto: Pixabay/manfredrichter

U mnogim kućama u Srbiji najčešće se priprema i jede piletina, pa se ova namirnica neretko odlaže u frižider i zamrzivač.

Međutim, treba pripaziti na rok koji je prihvatljiv za pojedini način čuvanja i nikako ne treba jesti pileće meso nakon preporučenog perioda i uz pokazatelje da su se pojavile bakterije.

Piletina je namirnica koja je ukusna, zdrava i bogata belančevinama, ali dolazi i s velikim rizikom od bakterijske kontaminacije i zaraze salmonelom. Njeno čuvanje i priprema ključni su u prevenciji dobijanja zaraze, a mnogi se pitaju koliko dugo je sigurno držati je u zamrzivaču i kako znati da više nije sigurna za jelo.

Koliko dugo piletina sme da stoji u frižideru?

Prema preporukama i istraživanjima iz SAD, piletinu nikako ne smete jesti ako je sirova stajala u frižideru duže od 24-48 sati (isto se odnosi na svu živinu).

S druge strane, termički obrađena piletina u frižideru može stajati između tri i četiri dana.

Skladištenjem na temperaturi od oko četiri stepena smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija jer hladnoća usporava njihov razvoj. Isto tako, računajte kako je sirovo meso najbolje staviti u zatvorenu posudu kako biste sprečili da njegovi sokovi iscure po hladnjaku i kontaminiraju drugu hranu, ali i da biste sprečili njegov kontakt s vazduhom.

Ako želite da održite dugovečnost svežeg pilećeg mesa, preporuka je da ga zamrznete.

Kako da znate da li je piletina pokvarena?

U svakom slučaju, uvek je važno proveriti svežinu mesa, a to možete učiniti na sledeći način:

Proverite rok: piletina kojoj je prošao preporučeni rok upotrebe, bilo da je pripremljena ili sirova, vrlo verovatno više nije pogodna za jelo.

Promene u boji: ako primetite pojavu zelenosive nijanse, nikako nemojte jesti piletinu jer to znači početak pojave plesni.

Miris: Kada se počne kvariti, pileće meso dobija neprijatan miris nalik amonijaku. Računajte da mariniranje i dodavanje začina može zavarati.

Tekstura: Piletina koja je na dodir sluzava definitivno jeste pokvarena. Ispiranje neće pomoći da uništite bakterije i ovo meso nikako nemojte jesti.

Stručnjaci napominju kako je unapred pripremljenu piletinu važno dobro podgrejati i da je vrlo bitno pridržavati se tih uputstava jer konzumiranje pokvarenog pilećeg mesa dolazi s rizikom od povišene temperature, povraćanja, proliva, dehidratacije i zaraze salmonelom, prenosi vojvodinauzivo.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar