Srbe su mučili, silovali i ubijali: UHAPŠEN NADZORNIK logora Čelebići koji je počinio monstruozne zločine

Prema presudama u Haškom tribunalu, u hangaru šest nekadašnje kasarne Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Čelebićima nalazilo se do 240 zatvorenih Srba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Kemal Mrndžić, bivši nadzornik logora Čelebići u kojem su tokom rata u Bosni i Hercegovini zatvoreni i mučeni civili srpske nacionalnosti, uhapšen je, 17. maja, u Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog navodnih lažnih tvrdnji o progonu kako bi postao izbeglica Sjedinjenih Država, a kasnije i njihov državljanin.

Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da su stražari logora Čelebići počinili brojna ubistva, silovanja, te da su se bavili torturom i drugim oblicima progona srpskih zatvorenika u logoru.

Trojicu Mrndžićevih kolega stražara osudio je MKSJ nakon suđenja u Hagu na kojem su preživeli svedočili o mučnim uslovima u logoru. Prema tužbi, brojni preživeli su od tada identifikovali Mrndžića kao umešanog u premlaćivanje i druga zlostavljanja koja su tamo počinjena.

Prema sudskim dokumentima, nakon završetka rata, istražitelji MKSJ-a su razgovarali s Mrndžićem u Sarajevu i navodno ga optužili da je umešan u zlostavljanja u Čelebićima. Mrndžić je potom smislio plan za beg iz zemlje tako što je prešao granicu u Hrvatsku i navodno se prijavio kao izbeglica u Sjedinjene Države koristeći izmišljenu priču, navodi se u saopćenju Ministarstva pravosuđa SAD.

Navodi se i da je u svom zahtevu za izbeglištvo i intervjuu lažno tvrdio da je pobegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, te da se nije mogao vratiti kući iz straha od budućeg progona. Primljen je u SAD kao izbeglica 1999. godine, a na kraju je postao naturalizirani američki državljanin 2009. godine.

U SAD je optužen je za lažiranje, prikrivanje materijalnih činjenica od američke vlade, korišćenje prevarom stečenog pasoša i posedovanje i korištenje prevarom stečenog uverenja o naturalizaciji i lažno stečene kartice socijalnog osiguranja, stoji u saopštenju. Mrndžić je nakon prvog pojavljivanja pred federalnim sudom 17. maja pušten uz kauciju od 30.000 dolara.

Za korištenje prevarom stečenog pasoša i lažno stečenog uverenja o naturalizaciji predviđena je kazna do deset godina zatvora, nakon čega sledi tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara. SAD je pozvao sve bivše logoraše koji su bili u logoru u Čelebićima ili članove njihovih porodica koji imaju informacije o logoru ili pitanje o ovom predmetu da se jave kancelariji federalnog tužitelja, piše portal Radio Slobodna Evropa.

Pripadnici Teritorijalne obrane i Ministarstva unutrašnjih poslova napali su selo Bradina u opštini Konjic, na jugu Bosne i Hercegovine i izvršili zločin nad civilima srpske nacionalnosti tog sela. Od 25. do 27. maja iste godine ubijeno je 48 civila, a oko 240 meštana odvedeno je u logor “Čelebić”.

Prema presudama u Haškom tribunalu, u hangaru šest nekadašnje kasarne Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Čelebićima nalazilo se do 240 zatvorenih Srba iz Konjica i okolnih sela koji su mučeni, zlostavljani i ubijani.

U Sudu BiH za zločine počinjene nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica, u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, a koji obuhvataju i Bradinu, sudi se Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću, Senadinu Ćibi i Željku Šimunoviću.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993., u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon – ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovečnim delima U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da su oni bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”. S njima je bio optužen i Senadin Čibo, ali je zbog smrti postupak protiv njega obustavljen. Oni su uhapšeni 2017. godine.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar