Promenjen pravilnik o lekovima u Srbiji: Veliki pomak u lečenju TEŠKIH BOLESTI

Ovo je izjavila ministarka zdravlja na konferenciji za novinare

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Pravilnik o lekovima je promenjen! Lekovi koji nisu registrovani za neku određenu bolest a dokazano pomažu u lečenju te bolesti sada će moći da se izdaju pacijentima bez ikakvih posledica po lekare, saopštila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

To su terapije za decu, maligne, autoimune bolesti i transplantaciju.

Na naše pitanje kada će biti prekinuta praksa da se sakuplja novac za decu da bi se poslala na terapije koje nisu ispitane prof. dr Danica Grujičić je kazala da država ne može da plati eksperimentalne terapije.

– Pre svega, ovo će pomoći velikom broju pacijenata a uvek ćemo imati broj pacijenata koji imaju retke bolesti i uvek ćemo ih slati u inostranstvo. Pokušaćemo po rebalansu budžeta da deo novca prosledimo Fondu. Sad imamo jedno dete koje boluje od retke bolesti, ono će ići preko Fonda na lečenje. Sa fondom imamo odličnu saradnju i nema potrebe da se mešamo u njihov deo posla – kazala je ministarka.

Dodala je da država ne može da plati eksperimentalne terapije.

– Mi možemo da pošaljemo decu preko i da pomognemo ali ima dosta ljudi sa retkim bolestima i uvek će biti neko ko je nezadovoljan lečenjem u Srbiji.

Direktorka RFZO Sanja Škodrić kazala je da postoje referentni centri u kojima će se uvek lečiti pacijenti ne samo iz Srbije, već i iz drugih zemalja.

– To je iz razloga što oni imaju iskustvo koje mi nemamo i za to služe – istakla je ona.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar