Milo Đukanović će biti počasni predsednik Crne Gore? Evo kolika plata ga čeka

O ostvarivanju prava, koje odlazeći predsednik ima po prestanku funkcije, stara se služba predsednika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Odlazeći predsednik Crne Gore Milo Đukanović najverovatnije će nakon prestanka funkcije iskoristiti zakonsku mogućnost i steći počasni naziv – bivši predsednik države, saznaju “Vijesti”.

On bi počasnu titulu bivšeg predsednika Crne Gore, na koju ima pravo po prestanku funkcije, mogao koristiti u narednih pet godina što bi se gotovo poklopilo i sa njegovim odlaskom u starosnu penziju jer će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina…

”Vijesti” su poslale pitanja kabinetu odlazećeg predsednika da li će on iskoristiti zakonsku mogućnost da postane počasni predsednik, te da li možda želi da se odrekne takve povlastice, ali do zaključenja lista nije odgovoreno.

Prema Zakonu o predsedniku, Đukanović ukoliko bude želio da stekne počasni naziv – bivši predsednik Crne Gore, po prestanku funkcije ima pravo na naknadu zarade, kancelariju i administrativnu podršku, ali i zvaničnu policijsku pratnju…

To zakonsko pravo imaju svi predsednici Crne Gore, koji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore, odnosno od 3. juna 2006. godine.

Članom 19 Zakona o predsedniku, po prestanku funkcije pravo na počasni naziv ne pripada samo šefu države kome je funkcija prestala “razrešenjem u skladu sa Ustavom”.

Đukanovića funkcija prestaje nakon inauguracije, koja će biti organizovana 20. maja ove godine, a nakon što je 2. aprila ove godine izgubio predsedničke izbore od protivkandidata Jakova Milatovića.

O ostvarivanju prava, koje odlazeći predsednik ima po prestanku funkcije, stara se služba predsednika.

Zakonskim rešenjem predsednik države, po prestanku funkcije, dužan je da obavesti nadležno radno telo Skupštine Crne Gore, odnosno službu predsednika, ukoliko ne želi da iskoristi ovo zakonsko pravo po prestanku funkcije.

Iz kabineta Đukanovića nisu “Vijestima” odgovorili da li on možda želi da se odrekne titule počasnog predsednika.

Ukoliko prihvati da ima počasni naziv, Đukanović će biti pozivan na sve državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola.

Počasni predsednik ima pravo da koristi posebnu kancelariju, ima jednog savetnika i službenika za vršenje administrativnih i tehničkih poslova, kao i pravo na upotrebu službenog automobila sa vozačem ili bez njega.

Po prestanku funkcije, predsednik ima pravo na stalno lično obezbeđenje u skladu sa bezbednosnom procenom koju utvrđuje nadležni organ, odnosno Agencija za nacionalnu bezbednost i Uprava policije…

Đukanović je na visokim funkcijama u državi bio tri decenije, tako da mu policijsko obezbeđenje teško može biti ukinuto tri meseca nakon okončanja funkcije predsednika države, a kako je to predviđeno Uredbom o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbeđuje Uprava policije.

Zaštita bezbednosti može se produžiti i nakon isteka roka od tri meseca i to sve dok postoje razlozi za to.

Prvi počasni predsednik Crne Gore bio je Filip Vujanović. On će počasnu titulu bivšeg šefa države imati još nekoliko dana, jer mu naredne sedmice ističe rok od pet godina koliko je imao pravo da koristi to zvanje nakon prestanka funkcije predsednika države.

Početkom 2018. godine, nakon predsedničkih izbora i ustoličenja lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića na poslednji mandat predsednika države, tadašnja skupštinska većina donela je Zakon o predsedniku.

Tim zakonskim rešenjem je, između ostalog, predviđeno da bivši predsednik dobije mogućnost za počasnu titulu.

Imaće platu oko 1.500 evra

Predsednik države, prema Zakonu o predsedniku, po prestanku funkcije do ispunjenja zakonom propisanih uslova za sticanje prava na penziju, ima pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto plate, koju je primio u poslednjem mesecu obavljanja funkcije predsednika. To znači da će imati oko 1.500 evra.

Ako bivši predsednik Crne Gore ostvari pravo na penziju, a njegova penzija je manja od naknade, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima.

Kako Đukanović ima do starosne penzije još gotovo punih pet godina, a ukoliko ne bude želeo da postane počasni predsednik države, njemu će biti obustavljena isplata naknade ukoliko zasnuje radni odnos…

Prema poslednjem imovinskom izveštaju Agencije za suzbijanje konflikta interesa, Đukanoviću je predsednička plata lani bila oko 2.200 evra.

On je i zvanično suvlasnik firme “Global Montenegro” i četvrtine “Univerzitatsa” – osnivača Univerziteta “Donja Gorica” (UDG).

Nikada nije dao saglasnost za uvid u bankovne račune…



Izvor: Vijesti.me, Vijesti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar