Kokain je bio u kutijama sa žigom i natpisom “Drina”: Novi detalji istrage o Balkanskom klanu

Svaki od članova grupe imao je unapred određenu ulogu,

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/You Tube

Članovi kriminalne grupe koji su pre tri dana uhapšeni zbog sumnje da su organizovali i učestvovali u švercu više od sedam tona kokaina iz Južne Amerike primopredaju novca za kupovinu droge organizovali su na Zlatiboru, u Novom Beogradu, Holandiji, piše Politika.

Kokain se nalazio u paketima, a deo je na sebi imao utisnut žig sa natpisom „Drina”.

Među organizatorima grupe, kojih je prema saznanjima istražnih organa bilo čak devet, jesu vođa „kavačkog” klana Radoje Zvicer, više puta hapšeni Ljubiša Lindo, vođa klana „Amerika” koji se nalazi na izdržavanju kazne u peruanskom zatvoru Zoran Jakšić, kao i pojedini državljani Nemačke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

– Sumnja se da su Zoran Jakšić i Ljubiša Lindo sa Zoranom Todorovićem (državljanin BiH), Zvicerom i nemačkim državljaninom Nedeljkom Brkićem, osmislili plan da članovi grupe na teritoriji Južne Amerike kupuju veće količine droge i potom ih prekookeanskim brodovima dopremaju do luke u Grčkoj. Narkotici su prodavani u zemljama Zapadne Evrope i Srbije. Osumnjičeni Miroslav Starčević, inače jedan od organizatora grupe, i Zoran Todorović (protiv njega se ne vodi istraga), kako se sumnja, od decembra 2019. godine do februara 2020. godine, preko kriptovanih telefona su razgovarali o nabavci 3.020 kilograma kokaina, kako ona treba da bude upakovana, o ruti i mestu njegove primopredaje – otkriva detalje istrage Politikin sagovornik.

Podaci iz istrage upućuju na to da je Radoje Zvicer prvih 25 dana u januaru 2020. godine preko kriptovanog telefona sa pojedinim pripadnicima klana dogovorio da se Starčeviću preda četiri i po miliona evra kako bi se kupila i transportovala tona kokaina. Primopredaja novca organizovana je na Zlatiboru i u Holandiji.

– Za kupovinu 150 kilograma kokaina, okrivljeni Milovan Zdravković je posredstvom Zvicera predao Starčeviću ukupno oko 700.000 evra. Zvicer je obaveštavao Zdravkovića i ostale nepoznate pripadnike grupe o kretanju broda kojim se prevozila pomenuta količina droge. U kupovini izvesne količine droge, prema onome što je do sada poznato, učestvovao je osumnjičeni Zoran Jakšić, koji je u to vreme izdržavao kaznu u Peruu i koji je pismima komunicirao sa osumnjičenim Petrom Miloševićem. U jedom od pisama, Jakšić je Miloševiću naložio da Starčeviću preda 336.000 evra za kupovinu i transport 70 kilograma kokaina – iznosi izvor detalje o švercu kokaina.

Svaki od članova grupe imao je unapred određenu ulogu, pa je tako osumnjičeni Vladan Soldo, prema rečima sagovornika, prihvatio da po instrukcijama Miloševića i Jakšića, na teritoriji Novog Beograda, preda 336.000 evra zasad nepoznatoj osobi, koja je novac za kupovinu narkotika prosledila Starčeviću.

Ljubiša Lindo, prema rečima našeg sagovornika, sumnjiči se da posredstvom osumnjičenog Zorana Todorovića, učestvovao u finansiranju 50 kilograma kokaina, kao i da je ugovorio njen transport brodom. Todorović je, kako se sumnja, putem „skaja” dobijao informacije o načinu pakovanja, utovaru i kretanju broda koji je prevozio kokain.

– Osumnjičenom Milošu Radosavljeviću na teret se stavlja da je tokom decembra 2019. godine zakupio brod „Aresa”, koji je plovio pod kamerunskom zastavom i sa vlasnikom plovila, putem „skaj” aplikacije, planirao putanju broda i zaustavljanje u lukama radi utovara legalnog tovara kojim bi se prikrio prevoz opojne droge. Kolika je domišljatost bila članova grupe možda najbolje govori činjenica da je posredstvom firme „Robinson BVBA” sa sedištem u Holandiji sa kompanijom „Mercotrejders” iz Venecuele ugovorena kupovina čeličnog otpada kako bi obezbedili neophodnu dokumentaciju za transport kokaina. Osumnjičeni su međusobno, kako se sumnja, prosleđivali fotografije na kojima se vidi priprema paketa kokaina sa logom „Drina” – navodi sagovornik.

Osumnjičeni Gligorije Peljević je po Starčevićevom nalogu, kako se sumnja, od nepoznatog lica albanske nacionalnosti, koje su u konverzaciji oslovljavali sa „Debeli” i „Ćelavi”, nabavio 1.500 kilograma kokaina. Ova droga je brodom „Ares”, u noći između 23. i 24. februara 2020. godine, napustila mesto utovara. Međutim, dva dana kasnije, policijski službenici Obalske straže za područje Kariba na Arubi presreli su brod i nakon njegove opsežne pretrage u rezervoaru za gorivo pronašli 211 jutenih vreća u kojima se nalazila droga označena različitom kombinacijom brojeva, ukupne težine 4.520 kilograma – otkriva sagovornik.

Saslušanje, pa pritvor

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je kasno preksinoć naredbu o sprovođenju istrage protiv 20 osumnjičenih. Saslušano je njih 13. Naredbom o sprovođenju istrage, obuhvaćeno je još sedam lica koja nisu uhapšena. Od toga dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u inostranstvu, dok se Aleksandar Ilić nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu. Četiri lica nalaze se u bekstvu.

Samo su osumnjičeni Ljubiša Lindo i Radisav Radović izneli odbranu, dok su ostali iskoristili svoje zakonsko pravo da se brane ćutanjem, odnosno ne iznose odbranu.

– Lindo i Radović su negirali krivicu. Lindo je bio spreman da odgovara na pitanja postupajućeg tužioca, ali mu je on postavio samo nekoliko. Tvrdio je da ne poznaje ostale okrivljene. Takođe, rekao je da je pre mesec dana bio pozvan u Biju na razgovor i da je bez razmišljanja otišao. Kazao je i da je spreman da ide na poligraf kako bi potvrdio svoje navode – navodi Politikin sagovornik.

Nakon saslušanja, svim okrivljenima je određen pritvor do 30 dana.

 



Izvor: Politika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar