Žene su bolji astronauti od muškaraca? Iz ovih razloga će na Mars leteti posada od četiri dame

Istraživači Evropske svemirske agencije (ESA) zaključili su da bi na Mars u bliskoj budućnosti trebalo da leti isključivo ženska posada

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels

Muški i ženski biološki kod umnogome se razlikuje, počeviši od hormona, pa sve do korišćenja kiseonika. Upravo bi to mogao da bude razlog zašto će se u budućnosti svemirske agencije odlučivati za slanje žena u svemir.

Istraživači Evropske svemirske agencije (ESA) zaključili su da bi na Mars u bliskoj budućnosti trebalo da leti isključivo ženska posada. Prema naučnicima, četiri astronautkinje, čija će misija na “Crvenoj” planeti trajati nešto manje od tri godine odnosno 1080 dana, koštaće 158 miliona dolara manje od muške posade. U srži se najpre nalazi ekonomska isplativost.

Prema naučnim istraživanjima žene u proseku troše 29% manje kiseonika, 26% manje kalorija i 18% manje vode. Naučnici su do ovog zaključka došli nakon proučavanja podataka svih ljudi koji lete u svemir. Takođe, u svojoj analizi istraživači napominju da ženski timovi češće nego muški, rešavaju sukobe bez nasilja i skloniji su saradnji.

Uz već najavljene kriterijume, štednje kiseonika i proizvoda, svoj su stav obrazložili činjenicom da žene imaju manji rizik od srčanih udara, a reproduktivni sistem nije toliko izložen zračenju. Ipak, još nije poznato kada će se održati prva ekspedicija na Mars. Elon Musk je prošle godine najavio da će se prvi let s ljudskom posadom na Mars održati 2029. godine. Međutim, ovo su samo predviđanja i datumi se mogu pomaknuti, piše Fishki.net



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar