Predsednik Vučić se obratio naciji: Tektonske promene su se dogodile juče na Kosovu i Metohiji

Glavna tema su jučerašnji izbori na severu KiM

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Jutjub/ Tanjug News Agency official

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su se juče na KiM dogodile tektonske promene, tokom obraćanja povodom izbora na severu pokrajine.

– Ovo nije prosta analiza izbornih rezultata na severu KiM nego tektonskih promena koje su se tamo dogodile a na kojima je srpski narod pokazao da traži veće poštovanje, i da traži drugačije postupanje od međunarodne zajednice – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samom početku svog današnjeg obraćanja.

– Juče i nije to i ne sme da bude naša analiza površna i plitka. Ono što se juče dogodilo nedvosmisleno poraz Aljbina Kurtija, ali i mnogo više od toga. Juče je srpski narod pokazao da traži potpuno drugačiji pristup međunarodne zajednice, traži veće poštovanje, dijalog a ne nametanje rešenja- kazao je Vučić.

– U biračkom spisku 45.095, Srba ukupno izašlo je 13, pri tom dvoje kaže da su greškkom, to je 0, 029 posto. Ono što je interesantno, je da je izašao i značajno manji broj Albanaca. Izbori su održani tako što je 13 kontejnera bilo raspoređeno – rekao je predsednik.

– Na više biračkih mesta nijedan čovek nije glasao. Slađana Pantović osvojila je ukupno 5 glasova, dobila je i glas jednog Albanca.Došla je i otišla u pratnji Kurtijeve policije.

– OEBS nije pratio izbore. Nije ni evropska potrašačka misija. Iz Kancelarije EU i Kvinte juče nisu imali vremena da obiđu biračka mesta. Ukupno glasalo 449 Albanaca manje nego na prethodnim izborima, dobar deo njih ne živi tu. Šta su nam ti izbori pokazali? Pod jedan to je izborni debakl Kurtija i Kvinte. Pod dva ovako nešto se nije desilo na evropskom tlu. Pod tri ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda. Srbi su se ponašali ne samo savesno i odgovorno, nego kao veoma snažan naroda, koji je bio spreman da pokaže odlučnost da se suprotstavi okupacionim gaulajterima. Juče u prepodnevnim satima bile su ulice prazne, popodne su bile pune. Srbi su želeli da pokažu mi smo tu, ali ne želimo da učestvujemo u vašem cirkusu. Pod četiri – mi suštinskog dijaloga nemamo. Mi ne razgovaramo, mi dobijamo nametnute papire. Sada su Srbi još odlučnije pokazali, 99,97 odsto, su jasno uprli prstom da ih niko sa Zapada nije slušao. Naš narod je jasno pokazao u kojoj zemlji živi.

– Rezultati od juče predstavljaju potpuno novu političku realnost. Čekao sam da vidim sa kakvim zaključcima će da izađu. Radio sam sa svojim timom do iza ponoći i jutros da bismo došli do nekih zaključaka. Mi ćemo morati da se ponašamo drugačije. Kurti to nije razumeo. On misli da će da upravlja sa 400 glasova. Sve može, smo nemojte posle od Srba da tražite ništa. Kaže Stano da se ubrza dijalog, vi očigledno ništa niste razumeli od ovoga juče. Srbi su tražili da ih saslušate, nikada niazšta niste želeli da ih čujete. Na žalost niste razumeli poruku, mi hoćemo da se naš glas čuje i nećete moći da radite bez nas. Stvarno mislite, mi jedva čekamo da se vratimo u institucije. Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije. Deset godina niste čuli Srbe, pričate gluposti. Zato vam nisam ni potpisao ništa. Jedino zašta vam Srbija služi, jeste da ispunjava vaše želje. Jeste primetili da me niko nikada nije demantovao? Juče su se dogodile tektonske promene, obavezujuće za sve nas.

Prema podacima prištinske centralne izborne komisije, na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, glasalo je 1.567 birača od ukupno 45.095, odnosno 3,47 odsto. Prema podacima CIK-a, u Severnoj Mitrovici je glasalo 837 birača (4.62%), u Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 385 birača (5.78%), u Zvečanu je glasalo 204 lica (2.92.%), a u Leposaviću 141 osoba (1.06%).

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je juče da je na vanredne izbore u četiri opštine na severu KiM izašlo 1.566 Albanaca i 13 Srba. Petković je precizirao da su na severu Kosovske Mitrovice glasale dve osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku.

Vučić je juče naglasio da Srbi neće nikoga drugog ni da slušaju i ničijim tuđim interesima da služe, već da Srbi hoće da služe svojim interesima, i da hoće mir sa svima.

– Danas se održavaju izbori za okupacionog gaulajtera na severu Kosova i Metohije. Nameravaju da uspostave vlast onih koji ne mogu da dobiju ni jedan ili dva odsto glasova, koji ne žive na severu KIM. I za sve to tražili su naše odobrenje i našu saglasnost, a ja sa ponosom moram da vam kažem, da je do ovog trenutka izašlo svega nekoliko Srba, nisam preterao, svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno – rekao je Vučić na obeležavanju Dana žrtava genocida NDH u Jasenovcu i Donjoj Gradini.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar