Univerzalni lek za loše raspoloženje: Zašto uvek treba da imate cveće u kući?

Boravak u prostoriji u kojoj ima cveća podstiče osećaj sreće i zadovoljstva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ako ste tužni i usamljeni, kupite cveće! Nedavno istraživanje holandskih psihologa otkrilo je da je boravak u prostoriji u kojoj ima cveća podstiče osećaj sreće i zadovoljstva, a utiče i na to kako se ljudi

ponašaju u određenim situacijama.

Oni su u studiji naveli četiri razloga zašto u vazi kod kuće uvek treba da imate bar jedan svež cvet.

Kada nekome poklonite cveće, gotovo istog trenutka primetićete kod njega osećaj sreće praćen osmehom, a to je znak zadovoljstva.

Ovakav efekat je zabeležen kod svih osoba koje su učestvovale u istraživanju bez obzira na godine, objašnjavaju naučnici.

Foto: Shutterstock

Da duže traje

Biljke sa drvenastim stabljikama, poput ruža, traže više vode, čak dve trećine zapremine vaze. Ako je reč o cvetu meke stabljike, kao što je lala, dovoljno je da napunite polovinu vaze, i to vodom sobne temperature.

Preporučljivo je da skratite stabljiku za nekoliko centimetara oštrim baštenskim makazama, i to ukoso, da bi lakše upijala vodu i orežite listove koji se nalaze ispod površine vode.

Oni koji su potvrdili da često dobijaju cveće na poklon ili ga sami kupuju i poklanjaju po prirodi su optimisti, poštuju sitnice i ne muči ih depresija.

Primećeno je da osobe koje pridaju značaj uređenju enterijera i uvek imaju cveće u kući uživaju u društvu i dobri su domaćini.



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar