Deca su više nego ikad izložena PREDATORIMA na internetu, evo kako da ih zaštitite!

Mnogi mališani u samoizolaciji prvi put otkrivaju online svet, a to sa sobom nosi određene rizike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Centar za prava deteta saopštio je da oko 1,5 milijardi mališana širom sveta ne ide u školu i da većinu aktivnosti obavljaju kod kuće, putem interneta. Iz tog razloga, važno je da roditelji povedu računa da im naslednici ne postanu meta seksualnih predatora i zlostavljača, koji vrebaju na globalnoj mreži.

Navode i da se mnoga deca prvi put pridružuju online svetu, što sa sobom nosi nove rizike. Majke i očevi, ili staratelji, trebalo bi da preduzmu neophodne korake kako bi zadržali kontrolu nad trenutnom situacijom.

Centar za prava deteta preporučuje da roditelji razgovaraju sa najmlađima o bezbednosti na mreži. Oni moraju biti svesni mobilnih usluga, koje koriste deca i da im pomognu da shvate važnost upravljanja ličnim podacima na ispravan način.

Istražite alate i aplikacije

Roditeljima i starateljima se, kako navode, preporučuje da zatraže od mališana da im pokažu koji sadržaj najviše koriste na mreži, kako bi bolje razumeli navike i potencijalne opasnosti s kojima se suočavaju.

Roditelje pozivaju i da pomognu deci da postave podešavanja privatnosti i provere da li znaju kako da prijave neprikladan sadržaj.

Korisne informacije i resurse mogu se pronaći pomoću Digitalnog vodiča za bezbednost na internetu, a roditelji treba sa provode vreme sa decom na mreži i zajedno istraže alate i aplikacije koje mogu da iskoriste. Trebalo bi posebno razgovarati o tome zašto određeni alati i aplikacije možda nisu prikladni za najmlađe.

Pixabay

Zaustavite nasilnike na vreme

Upozorava se da deca mogu biti izložena ozbiljnim rizicima seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja na mreži, čak i dok koriste online igrice i zato roditelji treba da im pokažu na koji način da aktiviraju funkcije blokiranja i prijavljivanja u svakoj igri i aplikaciji, kako bi zaustavili potencijalne nasilnike.

Roditeljima i starateljima preporučuju i da nađu način da deca imaju ravnotežu između vremena provedenog na internetu i drugih aktivnosti.

Ukoliko smatraju da im je mališan na bilo koji način ugrožen na intrenetu trebalo bi da se obrate Centru za bezbednost na internetu na broj TELEFONA 19833.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar