Pet zemalja članica EU ne menja stav o lažnoj državi! Posle Grčke, oglasila se i Španija: NE PRIZNAJEMO

Osim Španije i Grčke, lažnu državu Kosovo ne priznaju ni Slovačka, Rumunija i Kipar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav, Printscreen, Pixabay, Ilustracija

Stavovi pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisno Kosovo nisu se promenili ni nakon postizanja dogovora u Ohridu o osnovnom sporazumu za normalizaciju odnosa i Aneksu za implementaciju, prenosi Gazeta ekspres.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja i dalje ostaje pri svom stavu da ne priznaje nezavisnost Kosova.

– Španija ostaje pri svom stavu da ne priznaje jednostranu deklaraciju nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine i snažno podržava obostrano prihvatljivo rešenje u okviru dijaloga uz podršku EU – rekla je Elena Aljarila Kortezon iz španskog MSP.

Povodom postizanja sporazuma u Ohridu, Kortezon je rekla da Španija pozdravlja napredak postignut u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i da ceni i podržava napore visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

Dodaje da je primena sporazuma u Ohridu, zajedno sa preliminarnim sporazumima, prilika koju ne treba propustiti.

– S tim u vezi, Španija pozdravlja nedavne sporazume o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Prepoznajemo i podržavamo napore visokog predstavnika EU Borelja i specijalnog predstavnika EU Lajčaka. Implementacija ovih sporazuma, uz prethodne sporazume, sada je od suštinskog značaja, jer je ovo prilika koja se ne sme propustiti – zaključila je Kortezon.

Kao i Španija, ni Grčka nema nameru da menja svoj stav o nezavisnosti Kosova. Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, svojevremeno iz Atine, a potom i tokom zvanične posete Beogradu, istakla je da Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova.

Osim Španije i Grčke, lažnu državu Kosovo ne priznaju ni Slovačka, Rumunija i Kipar.Izvor: Kosovo online

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar