“Sačuvao me Bog i JASTUK iz ranca”: ISPOVEST srpskog planinara povređenog na putu do vrha Prokletija

U akciji spasavanja učestvovalo je Ministarstvo odbrane Albanije kao i medicinski tim Ministarstva zdravlja Albanije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Alpinista i član Gorske službe za spasavanje Nikola Kolarić, koji je juče povređen prilikom planinarenja na Prokletijama i prevezen u bolnicu u Tirani, rekao je da je prošao bez težih povreda jer je imao mnogo sreće!

Kolarić je istakao za medije da će za dan, dva biti pušten iz bolnice i da će ponovo biti u Srbiji sa svojom suprugom i sinom.

Kako je objasnio on je sa četiri prijatelja toga dana krenuo put vrha Prokletija kako bi se odatle spustili skijama.

– Svi smo iskusni skijaši, uoči nesreće prespavali smo u Jezerskoj dolini, a ujutru krenuli ka vrhu. Tada sam uradio jednu nesmotrenu stvar. Svi su išli normalnom rutom, a ja sam hteo da se popnem letnjom rutom koja je malo nepristupačnija, a nisam imao ni opremu za te uslove. Oslonio sam se na iskustvo. Ta loša procena je mogla mnogo da me košta. Pred sam vrh sam se okliznuo i pao, a nosio sam ranac i skije na leđima. Leteo sam možda i više od stotinak metara, kazao je Kolarić za medije.

Prema njegovim rečima imao je mnogo sreće da ne nastrada.

– Smatram da mi je život sačuvao, sam Bog i jastuk iz ranca protiv lavine koji se aktivirao.Kada sam se zaustavio tik ispred najveće litice imao sam utisak da mi jesve slomljeno. Bio je tu i trašan bol u stomaku. Pri padu čuo sam da je nešto kvrcnulo i mislio sam da je kičma, ali pošto sam pomerao ruke i noge zaključio sam da su u pitanju rebra. Od šoka i kako je telo povuklo svu krv ka centrali, počeo sam da imam prve znake hipotermije. Počeo sam da se tresem i pokušavao da dobijem kolege koji su izlazili na vrh, kaze Kolarić.

Kako navidi pozvao hitnu pomoć i službu za spasavanje, koja je uspela da ga locira, prebaci na sigurno i pruži prvu pomoć.

– Transportovali su me prvo u dolinu, a onda su me prevezli u Tiranu. Ovo je velika bolnica, izuzetno profesionalno osoblje. Urađene su mi sve analize. Nekom višom silom prošao sam bez ozbiljnijih povreda, ali teško mi je da se krećem i rebra su mi nagnječena, rekao je planinar, dodajući da su mu lekari posavetovali da ostane na posmaranju još dva dana za svaki slučaj.

Kolarić je iskoristio prilku da poruči mladim planinarima da budu oprezni i da uvek poslušaju savet iskusnijih kolega.

– Nema mesta samouverenosti na planini, kazao je on i pohvalio ažurnost albanske Gorske službe za spasavane, savremenu opremu i helikopter, kao i veštog pilota, spasioce i medicinsko osoblje iz bolnice.

Ovim povodom oglasila se i naša Gorska služba koja je navela da se Kolarić povredio prilikom privatne planinarske ture na Prokletija

Gorska služba kontaktirala je ambasadu Srbije u Albaniji, a oni nadležne službe u Albaniji, koje su veoma brzom i profesionalnom reakcijom, helikopterom, prebacili našeg spasioca u bolnicu u Tirani.

Spasilac GSS-a bio je jedan od planinara koji su išli na vrh Prokletija, Maja Jezerce . Tokom planinarenja se okliznuo, i sumnjalo se na povredu grudnog koša, ali nije bio životno ugrožen.

U akciji spasavanja učestvovalo je Ministarstvo odbrane Albanije kao i medicinski tim Ministarstva zdravlja Albanije. Njihovom veoma profesionalnom reakcijom povređeni spasilac je smešten u bolnicu i van životne opasnosti, očekuje se da tokom dana bude i otpušten, i da se vrati kući.

Ostali planinari, koji su bili u toj grupi, vratili su se u Crnu Goru, putem kojim su i krenuli na planinarenje, neveli su u GSS i prosledili nam snimak spasavanja.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar