Aleksandar Vučić domaćin predsednici Grčke, ona uoči posete poručila: Naš stav po pitanju KiM ostaje ISTI

Vučić i Sakelaropulu će, kako je najavljeno, posle sastanka održati zajedničku konferenciju za medije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Henri Szwarc/Polaris/Profimedia, printscreen

Predsednica Republike Grčke Katerina Sakelaropulu boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji od 27. do 29. marta 2023. godine, a domaćin će joj biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopšteno je danas iz predsednikovog kabineta.

Svečani doček predviđen je 28. marta ispred Palate Srbija, a potom slede razgovori Vučić-Sakelaropulu i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Grčke.

Foto: Printsdcreen

Podsetimo, predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, ostaje isti.

– Istovremeno, Grčka, pored svog dobro poznatog stava o statusu Kosova i verna svojoj politici na zapadnom Balkanu, sledi pragmatičan i konstruktivan pristup u odnosu na Kosovo, koji ima za cilj jačanje stabilnosti i sugirnosti, kao i sveukupni pomak ka EU integracijama celog regiona, što i jeste naš strateški cilj, rekla je Sakelaropulu.

Ona je navela da je „integracija regiona Zapadnog Balkana u EU obostrao korisna investicija strateške prirode, kako za zemlje članice EU, tako i za zapadnobalkanske partnere“.

– To je stav koji Grčka decenijama dosledno zastupa i promoviše. EU nije potpuna bez zapadnog Balkana, rekla je Sakelaropulu.

Predsednica Grčke pozdravila je napredak koji je postignut na dva sastanka Beograda i Prištine u Briselu i Ohridu sa sporazumom i implementacionim aneksom.

– Grčka je spremna da podrži i Beograd i Prištinu na putu normalizacije njihovih odnosa i da doprinese međunarodnim naporima za unapređenje bezbednost, stabilnosti i prosperiteta naroda u regionu, rekla je ona.

LNG Terminal u Aleksandropulosu, koji će biti pušten u rad krajem godine, pomoći će Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji pa čak i Ukrajini, da smanje i na kraju eliminišu zavisnost od ruskog prirodnog gasa, poručila je Sakelaropulu.

Ona je rekla da će taj terminal otvoriti novu kapiju diversifikacije za snabdevanje prirodnim gasom severnim susedima Grčke, koji su imali mali ili nikakav pristup alternativnim izvorima i trasama snabdevanja.

– U kombinaciji sa Transjadranskim gasovodom, gasovodom Ist Med i gasnim interkonektorom Grčka – Severna Makedonija, postrojenje u Aleksandropulosu će pomoći Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji pa čak i Ukrajini da smanje i na kraju eliminišu zavisnost od ruskog prirodnog gasa, dodala je.

Vučić i Sakelaropulu će, kako je najavljeno, posle sastanka održati zajedničku konferenciju za medije.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar