Pune su fosfora i kalcijuma: Ako želite ZDRAVE ZUBE jedite OVE NAMIRNICE

Ishrana je jako bitna za očuvanje i jačanje dentalne strukture

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Zdravlje zuba je bitno ne samo zbog estetskog utiska, već i zbog zdravstvenih neprijatnosti, koje mogu doći kao posledica loše higijene, ali i nepravilne ishrane.

Manjak kalcijuma i fosfora, koji su sastavni hemijski elementi naših zuba, može da bude uzrok mnogih dentalnih bolesti. Zbog toga je potrebno da ih imamo u ishrani što češće, a oba minerala se mogu naći u hrani životinjskog i biljnog porekla.

Dajemo vam predloge namirnica koja najbolje čuvaju vaše zube i pomažu im da ostanu zdravi:

Foto/Pixabay.com

Mlečni sir je najbolji izbor za zdravlje zuba od hrane životinjskog porekla, jer ima visok nivo proteina, minerala i malo ugljenih hidrata. Sir snižava nivo kiselosti u ustima, čime se smanjuje i zubni plak – bakterija koja utiče na stvarenje zubnih bolesti kao što su karijes i gingivitis. Pored toga mlečni sir, naročito neki stariji i tvrđi, podstiče lučenje pljuvačke, što je odličan način da prirodno očistite zube.

Mleko ima sličnu ulogu kao i sir jer neutrališe kiseline u ustima čime sprečava razvoj bakterija u usnoj duplji. I mleko u sebi sadrži dosta kalcijuma i fosfora, a još jedna prednost kada pijete mleko je ta što njegova bela boja može da izbeli zube. Naravno, ovaj efekat se postiže samo ukoliko ga redovno pijete.

Vitamin C za zdravlje desni

Foto/Pixabay.com

Vitamin C ublažava proces inflamacije u organizmu i pomaže produkciju kolagena, što je bitno u održavanju zdravlja desni. Često se zaboravi koliko je zdravlje desni važno za zdravlje zuba, što je velika greška. Pomorandže su dobar izbor, jer u njima ima C vitamina i malo kiselina, ali sasvim dovoljno da očisti zube.

Jagode su zdrave za zube

Foto/Pixabay.com

Jagode su najbolji izbor za zdrave i bele zube. One sadrže dosta vitamina C što će osigurati vaše desni, dok je za same zube odlična malična kiselina koja se nalazi u njihovom sastavu. Izgnječite nekoliko jagoda i pireom koji ste dobili trljajte zube laganim pokretima. Već posle nedelju dana ćete primetiti prve rezultate.

Hrana koja zahteva dosta žvakanja

Foto/Pixabay.com

Zube najbolje čisti tvrđa hrana sa dosta vlakana koja zahteva više pokreta vilicom prilikom žvakanja. Razlog je taj što ona ima mogućnost da detaljnije očisti zube jer luči više pljuvačke prilikom jela, a pljuvačka je neophodna da bi se isprali svi ostaci hrane koju jedemo.

Najbolji primer takve hrane je jabuka.  Jabuka ima veliki broj vitamina, vlakana, antioksidansa i prirodnih sokova koji su odlični za zube. Osim toga njena tekstura je takva da je teža za žvakanje što tera da dodatno aktiviramo zube prilikom jela.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Probajte kod kuće: Ovi prirodni proizvodi će ubrzati rast vaše kose

Ova žena danas izgleda 10 GODINA MLAĐE: Sunce joj je uništilo kožu, a onda je otkrila TAJNI RECEPT (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs, LepotaiZdravlje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar