Proglasili ga MRTVIM posle nesreće, a za 8 godina se pojavio kao VODITELJ: Ovaj slučaj ostao je misterija

Neverovatan slučaj "čoveka sa dva života" fascinirao je javnost i pokrenuo razne teorije, ali nikada nije dokazano da li je govorio istinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube/Nick Botic

Bio je 15. mart 1957. kada je Lorens Džozef Bejder, poznatiji kao Lari, prodavac posuđa iz Akrona u Ohaju, iznajmio čamac, poljubio svoju suprugu Meri Lu i otišao na jezero Eri da peca.

Iako je tog dana bilo meteoroloških upozorenja na oluju, Lari se nije obazirao na njih. Bio je iskusan pecaroš i nije mnogo brinuo da bi ga nevreme moglo zateći nespremnog.

Nekoliko sati kasnije izgledalo je kao da se upravo to dogodilo. Čitav kraj pogodila je jaka oluja i Larija nakon isplovljavanja više niko nije video. Njegov čamac pronađen je sutradan. Imao je manja oštećenja i jedno veslo je nestalo, piše Istorijski zabavnik.

Čovek koji je nestao

Svi su zaključili da je Lorens poginuo u oluji. Pretraženo je jezero, a iako telo nije pronađeno, to se nikome nije činilo sumnjivim. Činjenica da je nestali imao problema sa poreskom, kao i pozamašan dug od skoro 20 hiljada dolara, nisu pobudili pažnju policije i svi su se saglasili – u pitanju je bila strašna nesreća i velika tragedija.

Iza Lorensa je ostalo troje dece i trudna supruga. Javnost i prijatelje malo je utešila vest da će udovica primiti skoro 40 hiljada dolara životnog osiguranja i da će joj to pomoći da, iako sada sama sa velikom porodicom, nastavi dalje.

Čovek koji se pojavio

Osam godina kasnije, porodični prijatelj koji je prilikom posete Čikagu doživeo manji šok kada je sreo čoveka koji je neverovatno ličio na Lorensa! “Dvojnik” se zvao Džon Fric Džonson, bio je poznati televizijski i radijski voditelj iz Omahe, česti komentator rvanja i pobednik brojnih takmičenja u streljaštvu.

Bio je oženjen i imao je dvoje dece – jedno biološko i jedno usvojeno. Samo godinu dana ranije otkriven mu je tumor iza levog oka nakon čega je izgubio oko i nosio je povez.

Porodični prijatelj nije mogao da prestane da misli na čoveka koji je ličio na Lorensa. Toliko da je u Čikago doveo Lorensovu nećaku. Zajedno su pronašli Džonsona i otvoreno ga pitali: “Da li ste vi Lorens Džozef Bejder koji je nestao pre osam godina?”

Džonson se nasmejao. Rekao je da ne zna ko je Bejder, da je odrastao u sirotištu i da je proveo 14 godina u vojsci pre nego što se preselio u Omahu.

Ipak, pristao je na davanje otisaka prstiju koji su bili upoređeni sa onima koje je Lorens Džozef Bejder ostavio prilikom služenja vojske. Rezultati su se poklopili!

Lorens Džozef Bejder i Džon Fric Džonson bili su ista osoba!

Amnezija ili pevara?!

Slučaj je bio neverovatan. Tim psihijatara je deset dana pregledao Bejdera/Džonsona. Njihov zaključak je bio jasan – slučajevi amnezije u trajanju od nekoliko godina, u kojima je osoba “popunila vreme” koje nedostaje lažnim sećanjima, retki su, ali ne i nezapamćeni. Druga struja psihijatara spekulisala je da je tumor možda bio odgovoran za Bejderov gubitak pamćenja.

Kako bilo, i jedni i drugi bili su saglasni – Lari se zaista nije sećao svog prethodnog života i nije folirao!

Bez obzira na mišljenje stručnjaka, javnost je bila ubeđena da je u pitanju bila neka prevara. Ponovo je isplivala priča o Bejderovim dugovanjima u trenutku nestanka, kao i činjenici da je porodica dobila veliku premiju na osnovu njegove “smrti”. Izgubio je posao na televiziji, kao i dobar deo prijatelja koje je stakao u svom “drugom životu” koji su ga svi odreda proglasili prevarantom i lažovom.

Bejderovo pojavljivanje izazvalo je mnogo problema za Meri Lu, njegovu prvu ženu. Izgubila je pravo na socijalnu pomoć koju je primala od njegovog nestanka. Osiguranje je tražilo da vrati novac koji je dobila. Morala je da raskine nedavno objavljenu veridbu.

Ni Bejderova druga žena nije bolje prošla – kako je on već bio u braku u trenutku venčanja sa njom, njihova zajednica proglašena je nevažećom. Ipak, za razliku od Meri Lu, koja nije želela da sa mužem više ima ikakav kontakt i ubrzo je tražila razvod, druga gospođa Bejder/Džonson rešila je da ostane uz supruga bez obzira na sve.

Na kraju, svaku dalju istragu ovog bizarnog slučaja prekinula je smrt… ovoga puta prava! Maligni tumor koji je koštao Bejdera oka vratio se u još zloćudnijoj i težoj formi i on je preminuo 16. septembra 1966. u bolnici u Omahi. Bilo mu je nepunih 40 godina.

Da li je bila u pitanju prevara ili se Lorens Džozef Bejder zaista punih osam godina nije sećao ko je zapravo bio, ostalo je misterija sve do današnjeg dana.



Izvor: Objektiv.rs, istorijskizabavnik.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar