Vodič za veliko prolećno čišenje: Kako da što lakše odradite dosadne kućne poslove?

Važno je da budete metodični i da imate plan "akcije"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Uredan dom je srećan dom, a prolećno generalno čišćenje kuće pomaže da u dobrom raspoloženju i sa pozitivnim energijom, u svojoj životnoj oazi uđete u novu sezonu. Istina je da čišćenje pred proleće podrazumeva puno posla, ali ako raspodelite posao na nekoliko nedelja, imaćete na početku proleća sjajne rezultate i osvežen dom. Donosimo vam veliki detaljan vodič za raspremanje i čišćenje kuće, koji vam može pomoći da se lakše organizujete, i na jednostava način raščistite svoj životni prostor, i maksimanlno u njemu uživate. Pustite muziku, angažujte članove porodice i započnite sjajan proces sređivanja.

1. Organizujte frižider – Veliki frižideri su odlični za velike porodice, ali se mogu brzo zatrpati. Da bi vaš frižider bio organizovan, bacite sve čemu je istekao rok trajanja, koristite fioke na izvčlačenje u frižideru da biste mogli lakše da organizujete hranu, rotirajte starije namirnice napred pre nego što dodate nove namirnice… I naravno, operite dobro sve police u frižideru.

2. Održavajte prostor za skladištenje organizovanim – Ako koristite svoju garažu ili šupu na otvorenom kao prostor za odlaganje stvari, razmislite i o sređivanju ovog prostora tokom proleća. Počnite tako što ćete sve svoje predmete organizovati u tri gomile: čuvajte, donirajte i bacite. Nakon što ste donirali i bacili predmete, usisajte i temeljno očistite pod. Zatim počnite da sortirate stvari koje ćete zadržati. Organizujte manje artikle prema vrsti proizvoda u označenim kutijama ili fiokama i čuvajte ih na policama duž zidova da biste maksimalno povećali prostor.

Foto: Shutterstock

3. Očistite prozore – Sačekajte oblačan dan da očistite prozore i počnite sa senovite strane kuće. (Odabir sunčanog dana jedna je od najčešćih grešaka pri čišćenju prozora koje treba izbegavati .) Podignite roletne ili zastore i operite prozore sredstvom za čišćenje stakla i krpom od mikrovlakana. Još jedan dobar način za čišćenje prozora jeste korišćenje deterdženta za sudove i mlake vode. Zatim spustite roletne i obrišite ih krpom za prašinu.Završite tako što ćete oprati zavese i uneti novu svežinu u dom.

4. Vratite šerpama i tiganjima sjaj – Omekšajte zagorele ostatke dodavanjem vode i tečnosti za posuđe i ostavite da se krčka na šporetu. Nakon što se malo ohladi,koristite sunđer za ribanje ili žicu da uklonite sve preostale zaglavljene delove. Postoji trik sa kečapom koji može pomoći u rastvaranju mrlja na bakarnim loncima i drugim bakarnim dodacima za kuvanje. Samo umasirajte sos po površini i dodajte prstohvat soli ako naiđete na izuzetno tvrdokorne fleke.

5.Očistite rernu – Potopite tabletu u vodu i držite je natopljenom dovoljno dugo da upije malo vode, ali ne predugo da počne da se raspada. Zatim jednostavno oribajte vrata tabletom, nije potreban sunđer – rukom pomerajte tabletu po površini. Koristite samo tablete sa presovanim prahom, a ne one sa gelom.

6. Reorganizujte fioke – Kada ispraznite fioku, usisajte prašinu i mrvice. Bacite ili donirajte sve predmete koji vam više nisu potrebni ili koji tamo ne pripadaju. Sve ostalo vratite, ali ovoga puta organizovano. Možete u fioci napraviti pregrade od kartona ili kupiti organizator za fioke koji pomaže da lakše razvrstate potrebne stvari.

Foto: Shutterstock

7. Bacite kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja – Oslobađanje od šminke, proizvoda za negu kože i kose sa istekom roka trajanja je brz način da rasčistite kupatilo. Nisu svi proizvodi označeni datumom isteka, ali mnogi kažu koliko će meseci proizvod trajati nakon otvaranja.

8. Detaljno čišćenje nameštaja – Povucite nameštaj od zidova i usisajte iza i ispod njega. Uradite isto i sa stolarijom i očistite i ventilacione otvore. Zatim usisajte krevete, nameštaj, fioke za posteljinu, a jastućiće operite.

9. Operite jorgane, ćebiće, jastuke – Vreme je da se pozabavite glomaznim stvarima koje obično izbegavate: Očistite te jorgane i operite jastuke. Ove predmete treba da čistite samo dva ili tri puta godišnje, tako da bi trebalo da budu na vrhu vaše liste tokom prolećne sezone čišćenja. Ali obavezno proverite etiketu proizvođača pre nego što ih ubacite u mašinu za pranje veša.

10. Uradite servis klima uređaja – Proleće je odlično vreme za čišćenje ili zamenu filtera za klimu.

11. Očistite prašinu sa plafonskih uređaja – Prolećno čišćenje se odnosi na rešavanje područja na koja zaboravite tokom ostatka godine. Uklonite paučinu i prašinu oko lustera, plafonjera, ventilacionih otvora, lajsni itd. Obavezno započnite svoje čišćenje ovde, od vrha do dna, tako da ne morate dvaput da usisavate podove.

12. Bacite ili donirajte staru odeću – Pregledajte odeću i obuću iz sezone koja se upravo završila i uklonite sve umrljano, pocepano ili istrošeno. Napravite drugi prolaz kroz svoju prolećnu i letnju odeću dok je vadite iz skladišta. Isprobajte sve u šta niste sigurni pre nego što mu date prostor u ormaru. Ostavite predmete koji su u dobrom stanju, ali jednostavno nisu u vašem stilu za doniranje.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Magazin Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar