Sumnja se da je pandemija Kovida-19 izazvana curenjem virusa iz laboratorije: Izveštaj stigao u Belu kuću

Ovaj zaokret u stavu Ministarstva koje prethodno nije imalo odlučan stav po pitanju pojave virusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Američko ministarstvo energetike donelo je zaključak da je pandemija kovida 19 najverovatnije izazvana curenjem virusa iz laboratorije, navodi se u poverljivom obaveštajnom izveštaju koji je predat Beloj kući i ključnim članovima Kongresa.

Ovaj zaokret u stavu Ministarstva koje prethodno nije imalo odlučan stav po pitanju pojave virusa, primetan je u reviziji dokumenta direktorke Nacionalne obaveštajne agencije, prenosi Wall Street Journal.

Novi izveštaj ukazuje da različiti delovi obaveštajne zajednice imaju različito mišljenje o poreklu pandemije. Sada se i Ministarstvo energetike pridružilo Federalnom istražnom birou (FBI) koji tvrdi da se virus najverovatnije nesrećnim slučajem proširio iz jedne laboratorije u Kini.

Četiri druge agencije i dalje veruju da je to rezultat prirodnog prenošenja, a dve agencije su neodlučne.

Zaključak Ministarstva energetike je rezultat novih obaveštajnih podataka i značajan je jer ova agencija ima zavidnu naučnu ekspertizu i nadgleda mrežu američkih nacionalnih laboratorija, od kojih neke sprovode napredna biološka istraživanja.

FBI je ranije došao do zaključka da je pandemija najverovatnije izazvana curenjem iz laboratorije.

Uprkos različitim analizama, agencije se slažu da pandemija kovida 19 nije bila rezultat kineskog programa biološkog oružja, kažu dobro upućeni u revidirani izveštaj.

Kovid 19 pojavio se najpre u Vuhanu u Kini u novembru 2019. godine. Poreklo pandemije predmet je žestoke nekad i pristrasne debateu akademskoj, obaveštajnoj i političkoj zajednici.

BONUS VIDEO:



Izvor: Wall Street Journal

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar