Mitovi u koje ne smete da verujete: Pet “loših” navika koje su, u stvari, dobre za vas

Stručnjaci otkrivaju pravu istinu o kafi i crvenom mesu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Prečesto se stvari za koje smo nekada verovali da su dobre za nas, ispostavile da su opasne po zdravlje. Na primer, ispostavilo se da kokosovo ulje, nekada hvaljeno kao zdravija alternativa drugim vrstama masti, sadrži sve kardiovaskularne zamke svojih srodnih namirnica.

Slično tome, zaslađivači agave, koji su nekada smatrani zdravijom zamenom za šećer, imaju više kalorija i ništa manju verovatnoću da će izazvati insulinsku rezistenciju.

Srećom, klatno može da se okrene i u drugom pravcu, povremeno saznamo da su zdravstvene navike koje smo nekada smatrali “lošim”, zapravo korisne.

1. Preskakanje obroka

Uobičajena mudrost nam kaže da su nam potrebna tri obroka dnevno (plus užine!) da bismo bili zdravi. Međutim, prema K. Mičel Nafici, porodičnom lekaru sa preko 29 godina kliničkog iskustva, ukoliko jedemo ne tako često, to zapravo može biti od koristi.

– Povremeni post, koji podrazumeva jelo samo u određenim časovima u danu, postaje sve popularniji
– Iako može izgledati kao loša ideja da preskačete obroke, to je zapravo povezano sa brojnim zdravstvenim prednostima, kao što su gubitak težine, poboljšana osetljivost na insulin i poboljšani nivoi energije.

2. Jedite crveno meso

Iako mnogi stručnjaci savetuju da primenjujete uglavnom biljnu ishranu, Keli K. Midlton, ortopedski hirurg iz Atlante, kaže da “povremeno jedenje crvenog mesa takođe može biti korisno za vaše zdravlje”. Začkoljica? Umerenost je ključna.

Midlton kaže da je to zato što, iako je crveno meso često bogato zasićenim mastima i holesterolom, ono takođe “sadrži brojne vitamine i minerale koji su važni za celokupno zdravlje. To uključuje gvožđe, cink, vitamin B12 i selen, svi od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje naših tela.

Konzumiranje govedine hranjene travom, može čak smanjiti upale u telu i smanjiti rizik od hroničnih bolesti, poput srčanih bolesti i raka – dodaje ona.

Foto: Shutterstock

3. Ispijanje kafe

Na kafu se često gleda kao na porok, nešto što moramo da smanjimo ili potpuno isključimo. Ali Nafici kaže da postoje neke velike prednosti za vašu svakodnevnu šolju radosti, posebno ako je pijete umereno.

– Kafa se može posmatrati kao loš izbor za zdravlje, jer je to napitak sa kofeinom, koji može poremetiti san i podići krvni pritisak – objašnjava on i dodaje:

– Međutim, kafa je takođe prepuna antioksidanata i može imati brojne prednosti kada se konzumira u umerenim količinama, kao što su poboljšana budnost, povećan nivo energije i poboljšano raspoloženje.

4. Jedite hranu bogatu mastima

Hrana sa visokim sadržajem masti nekada se smatrala ozbiljno nezdravom, a mnogi su je zamenili opcijama sa niskim sadržajem masti. Danas znamo da su mononezasićene masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, i polinezasićene masti, poput onih koje se nalaze u orašastim plodovima, semenkama i određenim uljima, važan deo uravnotežene ishrane.

– Potrebne su vam zdrave masti (nezasićene masti), i to puno njih – ističe Šana Džonson, lekar fizikalne medicine i – Višak šećera i ugljenih hidrata dovode do prekomerne težine, dijabetesa i kardiovaskularnih faktora rizika.

Foto: Shutterstock

5. Jedite čokoladu

Već duže vreme zdravstveni stručnjaci ističu prednosti jedenja crne čokolade.

– Tamna čokolada (napravljena sa 70 procenata ili više kakaoa) može biti dobra za vaše zdravlje, jer sadrži prirodne antioksidante zvane flavonoidi, koji su povezani sa poboljšanim zdravljem srca i smanjenom upalom – kaže Gabrijela Rodrigez Ruiz, sertifikovani barijatrijski hirurg.

Pored toga, crna čokolada je bogata mineralima poput magnezijuma, gvožđa, bakra, cinka i kalijuma, svi važni za pravilno funkcionisanje ćelija i opšte zdravlje. Takođe sadrži stimulanse poput kofeina i teobromina, koji mogu da pomognu u poboljšanju raspoloženja i mentalnih performansi – objašnjava ona.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar