“Novinari su pisali da sam budala”: Kako je Ćiro Blažević pustio Roberta Prosinečkog u Zvezdu?

Ovo je prava istina koju je Blažević otkrio nekoliko godina pre smrti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

U jednoj od mnogobrojnih legendarnih izjava, Ćiro Blažević je svojevremeno ispričao kako je Roberta Prosinečkog “pustio” iz Dinama.

Proslavljeni hrvatski trener Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini, posle teške i duge borbe sa kancerom.

Poznat kao neko čije su izjave ostale u fudbalskoj antologiji, Ćiro je jednom prilikom ispričao kako je pre 26 godina dozvolio da Robert Prosinečki napusti Dinamo. Veliki žuti je te 1987. godine prešao na Marakanu, u vreme kada je Blažević bio trener Dinama.

Hrvatski stručnjak je tada demantovao razne priče koje su kružile oko Prosinečkog.

– Novinari su pisali da sam budala, kako nisam video takav talenat. Naravno da sam ga video. Igrali smo prvenstvenu utakmicu sa Željezničarom u Zagrebu, a pre smo potpisali ugovor sa Prosinečkim. Zaigrao je, dao gol i bio sam miran. A sada ću otkriti što nikad nikome nisam rekao, žao mi je što je lošeg zdravlja kao i ja, ali vreme je da ljudi nakon 34 godine saznaju istinu. Ante Pavlović poništio je taj ugovor s obrazloženjem da nije potpisan u prostorijama Saveza. Kako ćete na ulici potpisati, rekao je. Iskreno, nisam znao za to. I tako je Prosinečkog odveo u Crvenu zvezdu – pričao je tada Blažević.

Usledilo je objašnjenje cele situacije.

– To je istina, sve drugo su laži. Prosinečki i ja se ljubimo, grlimo i volimo svaki put kad se vidimo, samo čekam kad će progovoriti tu istinu. Dosta mi je priča da je Ćiro darovao Zvezdi Prosinečkog. Nije tačno. Prosinečki je bio dete, njega je vodio otac u kompaniji s Pavlovićem koji je imao relacije u Zvezdi, bio je glavni sekretar NSJ-u i obećao im je da će sve srediti. Iza mojih leđa. Bio sam previše administrativno naivan, nisam znao da je u stanju poništiti što sam potpisao.

Priznao je da ga boli što je Robija prepustio crveno-belima.

– Koliko je toga bilo što je bolelo i moju suprugu i porodicu, ali ja sam stoički sve podneo. Zapamti koliko je godina prošlo, a prvi put kažem istinu. Tu je moja žena Zdenka pokraj mene, u Švajcarskoj sam naučio da je laž osobina budala. Nikad ne lažem. To sam mogao da dopustim, jer nikad ništa ne napravim što bih trebalo da sakrijem – govorio je svojevremeno Miroslav Blažević.

“Rat” između očeva velikih asova je vladao, što je Ćiro tad potvrdio:

– To sam rekao u vreme kad je vladao neverovatan antagonizam između očeva Zvonimira Bobana i Prosinečkog. Bili su veliki talenti, ali imali su taj problem. Da ste bili trener na mojem mestu, ne biste mogli da spavate kako da pomirite Đuru Prosinečkog i Marinka Bobana. Mene je njihov odnos vodio do ludila. Svako je video da su to dva bisera, ali rekao sam pokojnom spikeru na radiju Ivici Jurišiću da Prosinečki nikad neće biti igrač. Budala sam bio, mlad sam bio, sada bih to klinac rekao. Ali to sam učinio u duhu strategije kako da spasim sve zajedno. Najvažnija stvar u celoj priči je da je Pavlović poslao Prosinečkog u Beograd. Pitajte Prosinečkog, neka kaže – završio je tadašnji razgovor Blažević.

Bonus video:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar