WhatsApp: Širenje lažnih vesti smanjeno za 70 odsto!

Popularna društvena platforma pohvalila se učinkom nedavno uvedenih ograničenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

WhatsApp je nedavno zabranio prosleđivanje istih poruka između korisnika više od pet puta uzastopno, ili objavu identičnih poruka na više od jedne grupe u određenom trenutku. Sada se kompanija pohvalila rezultatima novih mera.

Oni tvrde da je broj prosleđenih poruka koje šire dezinformacije, prvenstveno o koronavirusu, smanjen za čak 70 odsto! Stručnjaci su skeptični o učinku navedenih ograničenja i tvrde da ima još mnogo posla u borbi protiv lažnih vesti.

“Odlučni smo u borbi protiv viralnih poruka. Ova promena pomaže da WhatsApp ostane mesto za lične i privatne razgovore“, izjavio je portparol popularne društvene platforme.

Upravo je WhatsApp do sada bio ključan za širenje lažnih informacija o koronavirusu. Korisnici su preko privatnih grupa širili sumnjive medicinske savete i spekulacije o planovima pojedinih država u svetu, prenosi Zimo.dnevnik.hr.

Za razliku od Facebooka, Twittera ili YouTubea, WhatsApp je teže nadzirati, a korisnici sami moraju prijaviti poruke sumnjivog sadržaja.

“Podatak o 70 odsto, čini se, samo prikriva brojna pitanja o temi za koju su i najmanje sitnice bitne. Kako se sprovode ta merenja?“, kazao je za BBC Imran Ahmed, šef britanskog Centra za borbu protiv širenja digitalne mržnje i dodao: “U vremenu kada se ljudi ne mogu naći licem u lice, kriza dezinformacija isključivo se hrani putem društvenih medija.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar