Da li ste čuli da HLEB ne treba okretati NAOPAČKE? Prema narodnom verovanju to privlači veliko zlo

Ovo sujeverje, koje je prisutno ne samo na Balkanu, neki usko povezuju sa religijom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

“Hleb nikako ne valja da bude okrenut naopačke”. Ovu rečenicu ste sigurno pokupili negde u detinjstvu. Naime, naši preci su verovali da to donosi lošu sreću. Smatralo se da zbog nemarnog odnosa prema osnovnoj životnoj namirnici neće biti dovoljno novca i hrane, pojaviće se bradavica na ruci kojom je okrenut, ako se hleb ne vrati nazad čitav dan će da bude naopak.

Ovo sujeverje neki usko povezuju sa religijom, što predstavlja paradoks, jer hleb oslikava telo Isusovo. Ali ovo nije sujeverje koje vlada samo na Balkanu.

Primera radi, Francuzi veruju da hleb okrenut naopako označava pozivanje krvnika u dom ili povezivanje sa zlom, pa i samim đavolom.

Ovo verovanje potiče iz srednjeg veka. Tada su na trgovima, rano ujutru, izvršavana pogubljenja. Cilj je bio da što više ljudi vidi kako prolaze oni koji prekrše zakon. Dželatu je “radno vreme” bilo rano ujutru i, kako je bio mnogo zauzet, nije mogao da stigne da kupi svoju veknu bageta.

Pekar, ne želeći da se zamera krvniku, okretao je hleb naopako i tako označavao da je rezervisan za dželata. Posle pogubljenja, krvnik bi ušao u pekaru i uzeo naopako okrenutu veknu hleba. U stvari, krvnik je imao pravo da uđe u bilo koju radnju i uzme sve što je mogao da drži u jednoj ruci. I niko se nikada nije prepirao s njim.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar