Predsednik Vučić iz Doma Garde: Na Dan državnosti raspisaću konkurs za prijem u specijalne jedinice

Sastanak je počeo u 09.00 časova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr, Ilustracija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sastanku na kome su predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu.

Sastanak je počeo u 09.00 časova, u Domu Garde na Topčideru.

Predsednik je dočekan uz himnu, “Bože pravde”, a zatim je Vučič vojnike, oficire i podoficire pozdravio.

Sastanku pored Vučića prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Po dolasku predsednika Srbije u Dom Garde, komandant Počasnog bataljona Garde VS predao mu je raport, nakon čega je predsednik Vučić otišao na na sastanak.

 

Vučić je najavio da će pripadnicima specijalnih jedinica, takođe, biti povećane plate i da će osnovna iznositi više od 200.000 dinara, a da će sa prekovremenim radom biti i do 320.000 mesečno.

– Ja ću na Dan državnosti izdati naredbu kao vrhovni komandat, a zatim i načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem mladih momka i devojaka u specijhalne jedinice, do 5.000 ljudi – rekao je Vučić.

On je istakao da je cilj dodatno snaženje i jačanje naših istaknutih specijalnih jedinica.

– Imali smo informisanje o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije i sagledali sve nedostatke i sagledali sve oko dodatnog opremanja i naoružavanja i planove i u prethodnoj i za ovu godinu. Moramo mnogo više da se opredelimo za dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije, kao što smo isporučivali Pasarse, Miloše , male Lazare i Gvozdike i drugo, tako ćemo i na bespilotne letelice i dronove pre svega domaće proizvodnje, da se usredsredimo i mnogo toga da uložimo u dalji rast životnog standarda pripadnika vojske – rekao je Vučić.

Kaže da je prvi put posle mnogo decenija bio veći broj primljenih nego onih koji su napustili vojsku u poslednje dve godine. Vučić je dodao da je zato ove godine povećanje plata za Vojsku 25 odsto.

Vučić je rekao da će biti primljeno do 5.000 mladih u specijalne jedinice, kao što su 72. specijalne brigade, 63. padobranske i jedinice Kobre.

– Zatim nivo 2, u okviru bataljon Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica i nivo 3 u okviru četa u okviru brigada izviđičakih jedinica – rekao je Vučić i dodao da će osnovna plata biti veća od 200.000 dinara.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Kako je rekao, to znači da će sa svim dežurstvima i prekovremenim radom plata ići čak i do 320.000 dinara mesečno.

– Dakle, želimo i da tim ogromnim platama podstaknemo mlade da se prijave za specijalne jedinice Vojske Srbije – rekao je Vučić.

Kaže da na Srbiju veoma negativno utiče rat u Ukrajini, pošto ne možemo da uvozimo kao što smo planirali i platili naoružanje i vojnu opremu, kao i zbog toga što ne možemo da uvozimo rezervene delove.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

– Zato moramo da se orijentišemo na sopstvene snage, pogledali smo i bezbednosno okruženje i videli gde su sve bezbednosni rizici, sagledali snagu svih drugih i svoju snagu uporedili i to ćemo nastaviti da radimo – zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar