Vučević: Iz odgovora Kfora treba izvući zaključke

Vučević je kazao da je važno da Srbi na Kosovu ostanu jedinstveni i da nema podela

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Ministar odbrane Miloš Vučević ističe da nije slučajnost da je Kfor odgovor, na zahtev Beograda za povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovo, uručio na Badnje veče, i da iz odgovora treba izvući određene zaključke.

“Nije slučajnost da nam uručuju odgovor na Badnje veče. Predsednik Aleksandar Vučić će upoznati javnost sa odgovorom i pre svega kontekstom, kao i političko-bezbednosnim porukama. Iz toga bi trebalo da izvučemo određene zaključke“, naglasio je Vučević za TV Prva.

Podvukao je da sve splet nekih stvari i podsetio da se u danu kada je uručen odgovor, dogodilo ranjavanje srpskih dečaka kod Štrpca.

“Beograd mora da reaguje na trezveno i racionalni način. Na svaki način ćemo nastaviti da čuvamo mir i stabilnost, Srbe na KiM, jer dok postoje Srbi i crkva na KiM postoji I Srbija na Kosovu”, naglasio je Vučević.

Kazao je da bi bilo idealno da se postigne istorijski dogovor sa Albancima, ali da nije optimista, jer ne postoji ta volja na drugoj strani.

“Ali ne treba odustajati, niti smo mi ti koji treba da odustajemo, kako nas ne bi optužili kao glavnog krivca i remetilački faktor”, naglasio je Vučević.

Rekao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti generator nasilja nad Srbima, jer Priština propagira politiku prema kojoj su Srbi uljezi, okupatori i strana tela na Kosovu, koje treba izbrisati sa te teritorije.

Vučević je kazao da je otkriven počinilac, da se nalazi pred istražnim organima Kosova, ali da put ka stvarnom motivu, ka pokretaču svih napada vodi ka politici koju vidimo i čujemo u Prištini i koja se vodi od 1999.godine, u kojoj je narativ da su Srbi uljezi, okupatori, strana tela na KiM, da ih treba izbrisati sa te teritorije.

Iritira, kaže, ćutanje međunarodne zajendice, odnosno 24-očasovna pauza da bi se izdalo saopštenje.

“Nigde u tim saopštenjima nema da su upucani dečak i momak, već da su upucane osobe. Nisu to, kako kaže Kurti, nikakva kosovski državljani, već dečaci, Srbi koji su upucani samo zato što su Srbi“, rekao je Vučević.

Upitao je kakve su to neutralne formulacije koje se koriste.

“Kurti je agregat i akcelerator svega, jer promoviše sve to, iako tako nešto ne kaže direktno. To je njegova politika“, dodao je Vučević.

Kazao je da je važno da Srbi na Kosovu ostanu jedinstveni i da nema podela.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kosovo online

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar