Ova TRI GRADA su evropske prestonice kulture za 2023. godinu: Slaviće titulu kroz izložbe i performanse

Titule preuzimaju od Novog Sada, Eš-sur-Alzeta u Luksemburgu i Kaunasa u Litvaniji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Davide Mauro, Antonius Plaian, Igor Trklja/Wikimedia/CC

Evropska komisija danas je obavestila da gradovi Elefsina u Grčkoj, Temišvar u Rumuniji i Vesprem u Mađarskoj dobijaju prestižnu titulu evropskih prestonica kulture za 2023. godinu.

Titule preuzimaju od Novog Sada, Eš-sur-Alzeta u Luksemburgu i Kaunasa u Litvaniji, tri grada koja su imala privilegiju da budu prestonice kulture prošle godine.

Tokom 2023. godine, nove evropske prestonice kulture slaviće ovu titulu kroz događaje, izložbe i performanse.

EK je najavila da će potpredsednik Komisije Margaritis Shinas učestvovati u primopredaji u Muzeju Akropolja u Atini 9. januara, tokom koje će biti pročitana pisana izjava Marije Gabrijel, komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

– Događaj će biti prilika i da se osvrnemo na prošlu godinu i proslavimo prestonice kulture iz 2022 godine, a to su Eš-sur-Alzet, Kaunas i Novi Sad. Titula evropske prestonice kulture omogućava da se demonstrira bogatstvo i raznolikost kultura u Evropi, da se stimuliše održivi turizam i promoviše razvoj gradova kroz kulturu – kažu u Komisiji.

Portparolka Komisije Dana Spinant pozvala je građane EU da posete evropske prestonice kulture.

Status evropske prestonice kulture donosi dugoročan pozitivan društveni i ekonomski uticaj i na gradove i na okolne regione. Da bi bili izabrani, gradovi su morali da uspostave kulturni program sa snažnom evropskom dimenzijom, podstičući aktivno učešće svojih stanovnika i njihovih zajednica.

BONUS VIDEO



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar