Predjelo, glavno jelo i dezert: Predlog za savršen, porodični, BOŽIĆNI ručak (RECEPTI)

Okupite se kao porodica i uživajte u trpezi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Možda drugim danima nemate toliko vremena ni za kuvanje, a kamoli za ručak sa porodicom, ali Božić je dan kada bi apsolutno trebalo da budete sa njima.

Domaćice se uglavnom trude da praznična trpeza bude raznovrsna i bogata, pa božićni ručak sadrži toplo i hladno predjelo, glavno jelo i dezert.

Božićni ručak podrazumeva tople i lepe razgovore, u toku kojih se ne smeju govoriti ružne reči, niti se imati ružne misli.

Božić je i sjajno vreme za pomirenje i praštanje. Zašto ne biste sve te lepe stvari uradili uz lep, bogat i svečan obrok?

Za nezaboravne i ukusne praznične trenutke, mi vam predlažemo sledeće:

Slana rozen torta

Sastojci:

– slane rozen kore, jedno pakovanje
– sitan sir, 500 g
– kisela pavlaka, 500 g
– majonez, 200 g
– šunkarica ili pileća prsa, 250 g
– kiseli krastavčići, 3-4 komada
– ajvar, 3 kašike
– tvrdi sir po izboru, 200 g
– so

Priprema:

Potrebne su vam četiri posude. U prvu stavite ajvar.

U drugoj pomešajte narendani kačkavalj sa pavlaklkom in majonezom, a u treću, sa istim namazima pomešajte rendani kačkavalj.

Krastavčiće, nakon što ih iseckate, pomešajte sa sitnim sirom i 1/4 pomenute količine tvrdog sira po izboru.

Ređajte kore i naizmenično mažite filove na svaku koru.

Foto/Printscreen/Youtube Domaći Recepti

Pihtije od jogurta

Sastojci:

– jogurt, 750 ml
– majonez, 200 g
– želatin, 50 g
– praška ili pica šunka, 350 g
– šargarepa, 4 komada
– kiseli krastavčići, proizvoljna količina
– jaja, 4 komada
– so

Priprema:

Skuvajte šargarepu i iseckajte je na kolutiće. Isto uradite i sa jajima.

Želatin potopite u malo hladne vode ( 50 ml ) i ostaviti da nabubri. Stavite sve u malo veću posudu od one koju ste planirali za želatin da pored njega može da stane još nekih 100 ml.

U šerpici pomešajte jogurt, majonez i so i stavite da se lagano kuva.

Kada bude pred ključanjem, sklonite jogurt sa vatre, pa uzmite jednu kutlaču te mase i dodajte u želatin. Mešajte dok se želatin ne istopi.

Sada tu masu vratitieu jogurt i dobro izmešajte.

Na dno pleha poslažite polovinu iseckane praške šunke, kutlačom stavite deo jogurta, pa poslažite red šargarepe, pa opet jogurt, krastavci, jogurt, pa jaja, opet jogurt i red šunkarice, na kraju završiti ostatakom jogurta. Možete slagati i redom koji vi želite, kao i dodavati i oduzimati sastojke po vašem ukusu.

Ostavite preko noći u frižideru.

Juneća čorba

Sastojci:

– juneće meso, najbolje rozbratna
– mešano povrće za čorbu (karfiol, šargarepa, brokoli, grašak)
– crni luk, jedna glavica
– pavlaka, 2 kašike
– jaja, 2 komada
– so
– biber
– bio začin

Foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvajte junetinu i suvi začin u 2,5 l vode, dok meso ne omekša.

Izdinstajte crni luk sa malo ulja i vode, i postepeno dolivajte toplu vodu. Zatim dodajte mešano povrće za čorbu ( jednu kesu od 400 gr ) i nalijte proceđenu supu od kuvanja junećeg mesa.

Dodajte iseckano meso i nalijte još vode.

Na kraju umutite jaja sa pavlakom, uzmite jednu kutlaču čorbe i pomešajte sa tim, a zatim vratite u šerpu.

Ostavite da kuva još 5 minuta, a za to vreme dodajte začine po ukusu.

Svinjsko pečenje sa mlincima i pivom

Sastojci:

– svinjski vrat, 1 kg
– beli luk, 10 čenova
– senf, 1 kašika
– pivo, 2 dl
– supa, 2 dl
– kim, 1 kašičica
-so
– biber
– bio začin
– pakovanje mlinaca

Priprema:

Meso na nekoliko mestazasecite nožem pa natrljajte so, bio začin, biber i kim, kao i sa 5 čenova belog luka, prethodno ugnječenih u presi. Premažite senfom i ostavite u frižideru da prenoći.

U velikom tiganjuj zagrejte ulje. Pržite meso uz stalno okretanje, dok se ne uhvati korica. Meso i ulje na kome se peklo prebacite u vatrostalnu posudu, zatim dolijte supu i prestalih 5 čenova ugnječenog belog luka.

Stavite meso u rernu, prethodno zagrejanu na 250 stepeni. Kada supa provri, dospite pivo i smanjite temperaturu na 220 stepeni. Često prelivajte i okrećite meso, kako bi se ravnomerno zapeklo.

Mlince prelijte, u drugoj posudi sa litrom supe i ostavite ih oko 5 minuta da upijaju tečnost, vodeći računa da ne počnu da se raspadaju. Nakon toga ih procedite.

Kada se meso ispeče, izvadite ga iz pleha ili tepsije i u nju ubacite mlince (u mešavinu piva i supe) i u to dolijte i supu. Meso iseckajte i vratite u posudu sa mlincima.

Sve dobro promešajte i ostavite da se zapeče.

Foto: Shutterstock

Čokoladna torta sa pomorandžama

Sastojci:

Kora
– jaja, 9 komada
– šećer, 160 g
– mleveni bademi, 200 g
– kakao, 20 g
– sok i kora jedne pomorandže

Fil
– jaja, 4 komada
– čokolada (po mogućnosti sa pomorandžom)
– šećer, 200 g
– puter, 200 g
– sok jedne pomorandže
– vanil šećer, 1 kesica

Glazura

– čokolada, 100 g
– ulje, 2 kašike

Foto: Shutterstock

Priprema:

Umutite 9 žumanaca sa šećerom. Belanca umutite posebno sa prstohvatom soli.

Sjedinite žumanca i sneg od belanaca i posteponeno dodajte mlevene bademe, kakao, sok i koru pomorandže. Dobro promešajte žicom ili viljuškom, da se masa sjedini. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, sipajte u njega pripremljenu smesu pa pecite koru oko 45 minuta na 180 stepeni.

Što se tiče fila, potrebno je da kuvate na pari jaja sa šećerom i vanil šećerom, stalno mešajući dok ne dobijete kremastu smesu, oza šta će vam biti potrebno oko 10 minuta. Čokoladu istopite u posebnoj posudi, pa je umešajte u krem koji ste sklonili sa vatre.

Na kraju umešajte i sok jedne pomorandže, prekrijte fil providnom folijom i ostavite u frižideru da se ohladi. Kada se fil ohladi, dodajte 200 g omekšalog putera isečenog na kockice, miksirajte dok se puter ne sjedini sa filom.

Za glazuru, potrebno je da čokoladu istopite na pari i pomešate sa uljem.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, domacirecepti.com, moljacuspajuzu.blogspot.com

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!