Zmija usred decembra? Meštani sela u Srbiji TVRDE da je gmizavac tu – “zgazio sam je, nisam video do sad”

Zimska prebivališta gmizavaca i drugih životinja nazivaju se zimovnici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube Printscreen

Već smo kalendarski zakoračili u zimu, iako su napolju prolećne temperature, a upravo zbog viših temperatura nego što je prosek za ovo doba godine, pred kraj decembra u selu Jagnjilo kod Mladenovca pojavila se zmija.

Dragan Кnežević naglašava da nikada u ovo doba godine nije video zmiju, a današnje prolećno vreme verovatno ju je izmamilo u prirodu.

– Video sam je u susednom dvorištu gde ne živi niko i malo je zapušteno. Moja majka je videla pre mesec dana i danas ponovo. Ima je preko jednog metra. U pitanju je smuk. Ovo do sada nisam video da za Novu godinu usled malo nepažnje zgaziš zmiju u travi – kaže za TopPres Кnežević.

Prema narodnom verovanju, jedan od razloga zašto je ovaj smuk usred decembra u prirodi može biti taj što je grešan. Stariji ljudi iz ovog sela prepričavaju da zmije koje su grešne nisu prihvaćene u njihova gnezda i lutaju.

Кako bi preživeli niske temperature i oštre zime, gmizavci obično nalaze rupe u zemlji, stenama i pećinama ili koriste napuštene jazbine drugih životinja. Neophodno je da u skloništu temperatura ne pada ispod nule osim nakratko.

Zimska prebivališta gmizavaca i drugih životinja nazivaju se zimovnici ili hibernakulumi i često se u njima može naći veliki broj jedinki iste ili čak različitih vrsta.

BONUS VIDEO:



Izvor: TopPres

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar