DRAMA na ukrajinskom nebu: Ruska letelica za dlaku izbegla raketu (VIDEO)

Supercam S350, koji pokreće električni motor, ima izdržljivost od 4,5 sata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji prikazuje kako ruski dron preživljava ukrajinski raketni napad.

Prva od dve rakete, je promašila dron, koji je identifikovan kao Supercam S350, dok druga nije eksplodirala kako treba. Vojni stručnjaci spekulišu da je bespilotna letelica bila gađana prenosivim protivvazdušnim sistemima (MANPAD).

Supercam S350, koji pokreće električni motor, ima izdržljivost od 4,5 sata i radni domet veze za prenos podataka od 70-100 kilometara. Minimalni infracrveni potpis drona je verovatno ono što mu je omogućilo da preživi napad dvostrukim projektilima.

Ukrajina je dobila hiljade MANPAD-ova od Sjedinjenih Država i drugih članica NATO-a u mesecima koji su vodili do sukoba. Sistemi koji su isporučeni ukrajinskim snagama uključivali su sovjetske 9K32 Strela-2 i 9K310 Igla-1, poljske PPZR Piorun, francuske proizvodnje Mistral, britanske proizvodnje Martlet i Starstreak, kao i FIM-92 Stinger američke proizvodnje.

U nekim nedavnim izveštajima se takođe navodi da su ukrajinske snage dobile MANPAD-ove južnokorejske proizvodnje KP-SAM Chiron preko Češke, kao deo dogovora koji finansiraju SAD.

Ukrajinske snage su u velikoj meri koristile svoje nove MANPAD-ove. Ipak, ovi sistemi nisu uspeli da ostvare pravi uticaj. Ruski borbeni dronovi, jurišni helikopteri, pa čak i bombe i dalje pružaju blisku vazdušnu podršku trupama na liniji fronta u zoni sukoba dok lete u dometu ovih sistema.

BONUS VIDEO:



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar